Coachernas arenabesök - ett viktigt inslag inför ett OS!
Vad betyder det att som ledare att fysiskt få vara på plats inför ett OS? Är det något speciellt man tittar efter? Vi frågade några coacher utanför deras respektive arenor.
- Det är A och O att man är på plats att rekar. Normalt, när man hoppar på svikter, även om de är gröna, och ser likadana ut, så uppför de sig olika. Nu fick jag reda på att det finns två träningscentrer i närheten, som man kan ha som backup här i Rio. Det är bra att ha om man behöver någon annastans att träna om det kör ihop sig under OS, säger Ulrika Knape, coach för simhopp.
- Det är som att läsa en resultatlista mot att vara ute i världen att tävla. Man är på plats och man får se de aktuella avstånden, jag såg t ex att simanläggningen ligger nära där vi bor i OS-byn. Det är jättehäftigt att det inte är så långt. Avstånden känns perfekta. Att vara inne i sim-arenan just nu (sim-arenan är ej färdigbyggd ännu) säger mig inte så mycket ännu, men jag ser var den ligger i förhållanden till annat, jag får en bild av hur vi kan göra saker, berättar Ulrika Sandmark, coach för simmarna.
- Det är få grepp om allting, om OS-byn, om transporter, till exempel hur långt tid tar det att komma till en tävling om man vill se ett annat eventmang, när man väl är här. Det är så mycket intryck ändå, har du inte gjort avstämningen innan är det rätt tufft, berättar Thomas Sivertsson, coach för handboll.
- Jag tycker det är viktigt att få koll på vad saker och ting ligger, uppvärmningshallen, omklädningsrummet, själva hallen, var mattorna ska vara, så att man blir någolunda bekant med de här områdena, säger Fari Beserati, coach för brottarna. Både bilderna och det muntliga är viktiga. Bilderna ger en viss uppfattning om hur hallen ser ut. Den här hallen är likadan som den hallen och så vidare. En del ledare kommer inte vara här, så det kan vara lite plus i kanten för Sverige att ha varit här, berättar Fari Beserati.