Foto:SOK

Publicerad 12 januari 2016

Strömmar och vindar rekas i Rio

Seglarna Anton Dahlberg, Fredrik Bergström, Carl-Fredrik Fock och Marcus Dachammar är på plats i Rio för att reka naturen.

Fredrik Bergström förklarar fördelarna med att försegla samma vatten som inför OS.

– Att vara här nu hjälper oss att läsa vindarna som är här i Rio, till skillnad från när vi är hemma då vi enbart lär oss läsa vindarna i Stockholm. Varje ställe är unikt så att vara på plats och få kunskap kring topografin, t ex ”det berget gör att vinden vänder åt det hållet där och då” är jätteviktigt.

Även strömmarna är viktigt

Det som rör sig ovanför vattnet kommer vara annorlunda då det just nu är "sommar" i Rio medan det under OS kommer vara "vinter", men det som rör sig under vattenytan kommer vara näst intill identiskt.
– Strömmarna är jätteviktiga, strömkartorna, hur går strömmarna, hur förflyttar sig vattenmassan, var är det mer och var är det mindre ström? förklarar Fredrik.

Skapa tävlingssituationen i förväg

Genom att tajma in tidpunkten på året kan seglarna uppleva en snarlik tävlingssituation långt innan den riktigt tävlingen.
- Vi har faktiskt en vecka nästa vecka, mitten denna vecka och en vecka framåt som kommer vara en identisk strömkarta med vad vi kommer ha i augusti, det är sånt man bara kan uppleva genom att vara här på plats, förklarar Fredrik.


Partners

Huvudsponsorer, logotyper