Foto:SOK

Publicerad 26 december 2015

Damerna först

Hur många svenska medaljer blir det i Rio?

… eller vilka som kommer att ta medaljerna – är det ingen som säkert vet. Men mästerskapstrenden i de flesta sommar-OS idrotterna har i alla fall varit ganska klar på en punkt – det är kvinnorna som står för de flesta topplaceringarna och merparten av medaljerna. Peter Reinebo, Verksamhetschef på Sveriges Olympiska Kommitté berättar om en spännande utveckling.

– Utvecklingen på den kvinnliga sidan är tydlig från mitten på 1990-talet och framåt. Jag tror att det dels handlar om de generellt tidigt ökade möjligheterna för kvinnor i vårt land. Men det beror också på att de idrottssatsningar som görs i de flesta idrotter och förbund sedan några år tillbaka inte varit diskriminerande. Fler tjejer har fått möjligheter att göra vad som krävs. SOK:s Topp- och Talangstöd har plogat för detta genom att vara behovsstyrt och skräddarsytt. De resurser som behövs för att få till en full satsning emot eller i världstoppen ska skjutas till. Detta stöd har ju förstås gynnat de hårt satsande tjejerna ända sedan starten 1998, säger Peter Reinebo.

-Personligen tror jag också att det finns en psykologisk aspekt på detta. De tjejer som verkligen bestämmer sig för att satsa mot toppen är väldigt noggranna och målmedvetna. I en del fall faktiskt till den grad att man går över gränsen, så att man ex alltför slaviskt vill följa sitt träningsplan istället för att också känna efter. Men generellt gör man det väldigt bra och man tar konsekvenserna av sina högt uppsatta målsättningar, fortsätter Peter.

-Antagligen, menar Reinebo, rör det sig om en kombination av dessa faktorer, samt inte minst väldigt viktigt, de positiva förebilderna. Sverige har haft och har många fantastiska personligheter bland våra framgångsrika idrottskvinnor. Deras inställning och ambition smittar alldeles säkert av sig och betyder mycket som inspiration och målbilder för yngre tjejer.

Men hur ska då den manliga svenska idrotten lyfta mot internationella framgångar igen?

– Jag tror att vi måste skapa fler ingångar till olika individuella idrotter i yngre år. Det är bra att många knattar spelar fotboll i unga år. Men det är också så att många slutar ganska tidigt och sedan inte väljer att ägna sig någon idrott överhuvudtaget. Talanger för olika idrotter finns självklart, men man måste få möjligheten att upptäcka den. Att i tidig ålder ge tjejer och killar möjlighet att pröva på fler individuella idrotter vore bra som skarpa alternativ till fotbollen. En annan faktor tror jag hänger samman med mognaden och att vi behöver fler unga grabbar som satsar målinriktat tidigare. Grabbarna mognar ju i regel lite senare och då kan det nog hända att vissa har hunnit slarva bort ett par år av viktig utvecklingstid, exempelvis under junioråldern, framförallt om man inte är i en verksamhet med riktigt duktiga tränare, säger Peter Reinebo.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper