Marie Lindgren under OS i Lillehammer 1994, Anna Holmlund i Sotji 2014 och Henrik Harlaut i slopestyle i Sotji 2014. Foto: TT

Publicerad 28 november 2015

Freestyles och freeskis olympiska historia

Freestyle är en ung sport i olympiska sammanhang och en idrott där kreativiteten och utvecklingen går i raketfart.

Sverige tagit två OS-medaljer i freestyle, Marie Lindgren tog den första, ett silver i hopp i Lillehammer 1994. Därefter har många stora chanser gått om intet och det var inte förrän tjugo år senare som Anna Holmlund tog den andra, ett brons i skicross i Sotji 2014.

Vem tar första svenska guldet?

Den inbitne freestylekännaren kanske minns Håkan Hansson som vann herrarnas puckelpisttävling i Calgary 1988 (där för övrigt dagens förbundskapten Lasse Fahlén slutade sexa). I samma OS slutade även Carin Hernskog trea i hopp. Men i Calgary var freestyle endast med på OS-programmet som demonstrationssport och det var inte förrän spelen därpå i Albertville 1992 som den fick officiell status. Så det första svenska guldet samt den första herrmedaljen väntar vi fortfarande på. De bästa svenska herrplaceringarna är femteplatser av Jörgen Pääjärvi i Lillehammer 1994 och Jesper Björnlund i Turin 2006.

Internationellt sett är Kanada och USA det stora stjärnorna på den olympiska himlen med 25 medaljer vardera. Sverige ligger först på en femtonde plats. Sverige har haft 41 olympier i freestylegrenarna genom åren (tre i hopp, 19 i puckelpist, 13 i skicross och sex i freeski).

En glad Marie Lindgren i gul skidoverall håller upp sina skidor. På bilden bredvid jublar Anna Holmlund med en bronsmedalj i ena handen och en bukett blommor i den andra.

Marie Lindgren efter OS-silvret i hopp i Lillehammer 1994 och Anna Holmlund med sitt brons efter medaljceremonin i skicross i Sotji 2014. Foto: TT

En föränderlig idrott på OS-programmet

  • 1988 i Calgary var freestyle med på OS som demonstrationssport. Grenarna var då puckelpist, hopp och balett.
  • 1992 i Albertville fick grenarna puckelpist och hopp medaljstatus.
  • 2010 i Vancouver lades skicross till på programmet.
  • 2014 i Sotji gjorde slopestyle och halfpipe för skidor debut på OS-programmet. I Sverige kallas dessa grenar inte för freestyle utan freeski. Länk till annan webbplats.
  • 2022 i Peking lades freeski big air till på OS-programmet.

Hotdoggning

Det finns uppgifter om personer som utför volter på skidor från början på 1900-talet i Norge, Italien och Österrike. Tidigt på 1920-talet började amerikanska skidåkare vända och snurra i luften. Freestyle-skidåkningen började utvecklas ordentligt i USA under 1960-talet både sociala förändringar, frihetsrevolutionen och utveckling av skidutrustningen banade väg för nya spännande åktekniker. Freestyle-åkningen brukade kallas för ”hotdoggning”. Namnet syftade på sportens mix av häftiga akrobatiska tricks, hopp och rena adrenalinkickar.

1979 erkändes sporten som en disciplin av det Internationella Skidförbundet, FIS. FIS införde nya regler i försök att stävja några av den unga sportens farligaste element och den första världscupsserien startade året därpå.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper