Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté i samarbete mot doping. Foto:SOK

Publicerad 22 november 2015

Mot Rio av egen kraft!

Dopingfri idrott kan låta självklart och Sveriges Olympiska Kommitté arbetar stenhårt tillsammans med Riksidrottsförbundet för att det ska fortsätta vara så.

- Du kan testas när och var som helst!
Jan Engström, Riksidrottsförbundet står framme vid podiet och informerar alla de aktiva om de viktiga dopingreglerna.
- Vi vill inte att ni ska kasta bort all den tid ni lägger på er träning för att ni missat informationen i den här foldern, säger Jan och håller upp informationsbroschyren som informerar om dopingkontroller.

En folder med alla svar
I foldern står det bland annat om att den aktive kan testas av både Riksidrottsförbundet (RF) och det internationella specialförbund samt att kontrollerna sker oannonserat.
- Testa er var och hur vi vill, det är vår ambition att vara så oförutsägbara så mycket vi kan. Vi ska kunna testa er utomlands, innanför den här timmen och utanför den här timmen. "

Vistelserapportinger
Den aktive gör en grundrapportering för varje kvartal via datorn där de anger en "1 hour time slot". Det krävs noggrann beskrivning var den aktive bor för att funktionären ska kunna nå fram utan förvarning. Viktigt är att ange portkod, se till att ringklockan fungerar och inte ha lurarna i öronen.
- "Jag var ju hemma, i samma kvarter, varför ringde ni inte?" är ingen giltig ursäkt, förklarar Jan. Vi närmar oss er och vi ska vara överraskade när ni kommer. Många är hemma och tränar och det är viktigt att ni håller er rapport uppdaterad. Det är ett brott om ni är hemma, men säger att ni är här och lyssnar på mig.

Tufft med dubbla kontroller
Respektive antidopingorganisation gör också dopingkontroller. Något som ibland kan göra att den aktive behöver ta fler dopingtest efter varandra.
- Tanken är att vi ska sammanföra våra kontroller, förklarar Jan. Det är inte särskilt kostnadseffektivt i nuvarande läge.

Rent slarv kan resultera i två års avstängning
Om man underlåter att lämna en rapport - kan man delges en delförseelse. Missar man därefter en kontroll som internationella förbundet gör, då får man också en delförseelse. Slutligen kan det bli så illa att det sker en tredje förseelse som Riksidrottsförbundet gör och alla tre sker inom loppet av några månader. Har det skett under en tolvmånadersperiod så kan det resultera i ett-två års avstängning. Allt på grund av administrativt slarv.
- Klaga inte på internetåtkomst. Klaga inte på glömska. Annars kan alla säg: Jag glömde bara. Missar man en kontroll får man en varning, så enkelt är det. Normal glömska kan vi inte ta, det måste i så fall vara en akut sjukdom, förklarar Jan.

Påföljder
Standarpåföljden för en dopingförseelse är numera fyra år, men kan vara allt från en tillrättavisning till livstids avstängning beroende på omständigheterna. Jan är noga med att markera att en tillrättavisning ÄR ett straff.

Dispenser
Linn Gustafsson från RF berättar om att de aktiva ska använda "röd-gröna listan" på rf.se/antidoping för att kontrollera om läkemedlet är dopingklassat eller inte. De aktiva ska inte använda dopingklassade läkemedel i första hand. Om de behöver ändra medicin - gör det i god tid innan sommarens tävlingar.
- Sök dispens i förväg, markerar hon. Bra att ni också gör det i god tid under den här med OS-perioden, då ni även har två SOK-läkare som kan vara er till hjälp.

Misstagsdoping
- Misstagsdoping får inte ske! markerar Lykke Tamm, Läkare och ansvarig för hälsokontroller från SOK.
- Får ni ett nytt läkemedel så måste ni kontakta oss!
Lykke berättar att det vanligaste misstaget med läkemedel är just att den aktive inte har kontrollerat det noggrant i förväg. För att förstärka det här så kommer SOK att gå ut med information till de aktive vid två gånger under våren. Vid ett av dessa kontakttillfällena så kommer de få återkomma med information kring läkemedel. - Ring, SMS:a, e-post, fråga hellre en gång för mycket eller för lite. Med gemensam kraft tar vi bort all misstagsdoping! avslutar Lykke.

Kosttillskott
SOK och Riksidrottsförbundet avråder även från konsttillskott, om det inte finns en brist eller behov. Det är nämligen inte säkert att allt innehåll står på burken. De kan innehålla dopingklassade eller hälsovådliga substanser utan att det framgår.

Jan Engström kommer in igen med sina sista viktiga tips. En repetition av det han tidigare sa med påminnelser kring vistelserapporteringar.
- Skapa återkommande påminnelse i mobilen, säger han. Eller i sista fall, skriv en hederlig gammal lapp på kylskåpet!

Läs mer om samarbetet mellan SOK och Riksidrottsförbundet här Länk till annan webbplats..

Broschyren "Mot Rio av egen kraft" Pdf, 418.3 kB.

Partners