Publicerad 20 november 2015

Teambuilding med Fredrik Sträng

 - Vem som helst kan klättra i berg! Men det handlar om att ta sig ner säkert! Toppen på berget är bara halvvägs!

De aktiva lyssnar med stor inlevelse när bergsbestigaren Fredrik Sträng står framme i idrottshallen och berättar om sina äventyr på 8000 meters höjd. Flera gånger påpekar han vikten av att vara förberedd.
- Mentalt klättrar jag berget 100 gånger, går igenom varje sten. Jag klipper tvättlappar för att bli av med onödiga gram. Ta aldrig ut segern ur förskott!

Fredrik Sträng berättar om bergsbestigning. Foto:SOK

Fredrik Sträng berättar om bergsbestigning. Foto:SOK

Ett liv på höga höjder
Fredrik berättade att han spenderat 14 år på att bestiga berg, varpå 4.1 av de åren har han spenderat i tält. Han frågar de aktiva varför de tror att han utsätter sig för risker som laviner, stenras, hög höjd, men väntar inte på svaret.
- Jag har livslängtan. När jag går på de högsta avsatserna, då inser jag att varje steg jag tar nu, är det viktigaste i mitt liv. Ju mer jag klättrar i berg, desto mer tar jag vara på livet. Jag har hela tiden ögat mot toppen och handen på rodret, berättar Fredrik.

I klättring är laget viktigt
- Together we do it, utbrister Fredrik i ett videoklipp som spelas upp framför oss.
Det är förtrollande upplevelse att se världen från den höjden där Fredrik omkring och ger high-five till de övriga klättrarna.
- Att ha hela världen under sina fötter med vetskapen om att ha tagit sig upp dit för egen maskin. Sen att jobba för sitt eget lag och komma ner igen tillsammans - det brödaskapet och den lagandan, den är inte att leka med, förklararFredrik.

Att kunna ta motgångar
- Ingen utsikt är värd att dö för, säger Fredrik och blir allvarlig för en stund.
Han vet, han tvingadess vända med bara 250 meter kvar till toppen av K2. Han framhåller fokuset, att hela tiden hålla sig till förnuft och sin ursprungliga plan och inte chansa.

Uppvärmning på Playitas sandstrand. Foto:SOK

Uppvärmning på Playitas sandstrand. Foto:SOK


Övningar med teambuilding
Efter föreläsning blev det teambuilding-övningar. De aktiva fick dela upp sig i olika lag och börja med uppvärmning på Playitas sandstrand. Efter det började tävlingar med eftertanke som en dragkamp med en twist och samarbetstävling där man fick turas om att bära varandra.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper