Peter Reinebo, verksamhetschef för SOK, blickar framåt. Foto: SOK

Publicerad 16 november 2015

Större och starkare - SOK tar sikte på RIO

Tisdag den 17 nov görs de första uttagningarna till OS i Rio. Med 263 dagar kvar till själva spelen siktar vi på att bli större och starkare än i London, säger Peter Reinebo Verksamhetschef, SOK och chef för den svenska OS-truppen i Rio 2016 .

Peter berättar att medaljmålet inte är någon hemlighet, men detta är en långsiktig process där utveckling av kapacitet är det centrala. Inriktningen är att OS-truppen ska vara bättre än förra gången och alla ska lyckas prestera på topp. Ett konkret medaljmål för Rio-truppen kommer SOK att sätta i början på sommaren.

- Vi kommer att inleda uttagningen av truppen imorgon den 17 november. Vi har sedan specifika uttagningsplaner för varje idrott fram till och med juni där det framgår vilka tävlingar det är som gäller. Vi har också tillsammans med förbunden skapat en översättning av vad uttagningskriterierna kräver för nivå och resultat i varje gren, säger Peter.

OS-uttagningarna

Först gäller det att bli internationellt uttagningsbar. Nästa steg handlar om att leva upp till SOK:s uttagningskriterier: det vill säga att man har gjort resultat motsvarande topp-8 nivå i världen i sin idrott – alternativt att man befinner sig i spåret för att kunna bli uttagen på vårt framtidskriterium. Framtidskriteriet är ett viktigt moment, de vill säga att lyfta fram yngre, lovande idrottare som är på väg mot sitt första OS.

- Vi vet att att det kan betyda mycket för en yngre aktiv att få med sig en OS-upplevelse i bagaget inför framtida utmaning om medalj. Det skapar en inspiration, lärdomar och mental trygghet. I det stora hela vill vi även avdramatisera uttagningsfrågan för att ge de aktiva en bra uppladdning inför OS i Rio. Utgångspunkten är därför att göra så tidiga uttagningar som möjligt, säger Peter.

En veckas camp - istället för några dagar

Olympic Camp med början den 16 november och en vecka framåt har tidigare varit en 2-3 dagars samling som uteslutande handlat om information, team building, praktiska moment och inspirationsaktiviteter. Det här är första gången som träningsmomenten blir ett omfattande inslag och träningsmöjligheterna har också varit en förutsättning för att kunna samla truppen en hel vecka på Apollos anläggning Playitas på Fuerteventura.

- Vi prövar ett nytt koncept för Olympic Camp med att lägga till riktigt bra träningsförutsättningar för flera idrotter, berättar Peter. Allting fördjupas om man är tillsammans en längre tid. Vi ökar inspirationen, kontaktmöjligheterna, gemenskapen och träningen. Jag tror och hoppas att vi får en fantastisk vecka tillsammans som ett viktigt steg på vägen mot OS i Rio.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper