Anna Nordqvist på ett sällsynt besök i Stockholm. Foto: SOK

Publicerad 13 november 2015

Unikt OS-test för Anna

17 augusti 2016 står förhoppningsvis golfaren Anna Nordqvist på första tee på den nya OS-banan i Rio. Då kommer hon vara en av endast fem golftjejer som fått chansen att spela banan före OS.

- Jag och fyra andra tjejer har fått en inbjudan att spela en testtävling i mars där och det är självklart att jag tar den chansen, säger Anna.

Anna, i dag rankad som nummer tolv i världen, ser verkligen fram mot att få spela OS.

- Vi har våra majors men som idrottstjej rankar jag OS som en jättestor tävling och något av en upprättelse för golfen som en riktig idrott, säger Anna.

Spelformen är 72 håls slagtävling men utan den normala kvalgräns som brukar vara efter två dagar. Alla de 60 kvalificerade spelarna kommer spela fyra rundor.

- Slagspel över 72 hål är nog det mest rättvisa men det hade varit roligt om det hade varit en mixad lagtävling med killarna. Jag tror och hoppas att det på sikt kommer att bli en sådan, fortsätter Anna.

Den olympiska golfbanan i Rio. Foto: Rio2016

Den olympiska golfbanan i Rio. Foto: Rio2016

OS-tävlingen kommer bli lite annorlunda jämfört med en vanlig tourtävling. En nation får ha maximalt fyra spelare med i tävlingen men det gäller bara de som är rankade top-15 i mitten av juli 2016 när kvalperioden för OS slutar.

De utanför top-15 får bara ställa upp med två spelare. Samma regler gäller även för herrarna.

- Som det ser ut nu skulle Sydkorea inte få med alla sina toppspelare, konstaterar Anna.

Ovant motstånd väntas

Anna kommer också få möjlighet att möta spelare som hon normalt sett aldrig träffar på i en vanlig tourtävling eftersom spelare från alla fem kontinenter är garanterade platser. Brasiliens hemmaspelare Victoria Lovelady är den spelare som i dagsläget har högsta ranking – 580.

- Jag skulle inte ha något emot att spela med henne. Man är ändå inne i sin bubbla när man spelar, säger Anna.

Golfarnas bana ligger nio kilometer från OS-byn och är en helt ny bana ritad av Gil Hanse och Amy Alcott.

- Jag har ingen aning om vad det är för typ av bana. Det blir spännande att spela den i mars, säger Anna.

Anna är mer eller mindre uppväxt med OS.

- Jag har alltid tittat på OS, sommar som vinter. Hela min familj är otroligt sportintresserade och jag följer svensk idrott mycket. Jag kommer nog att känna igen många i OS-truppen men jag tror inte det är många som känner igen mig, säger Anna.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper