Pierre de Coubertin. Foto: IOK

Publicerad 10 november 2015

Pierre de Coubertin - spelens fader

Olympiska spelen har firats vart fjärde år i över hundra år. Idén till tävlingarna kommer från atletiska tävlingar som hölls i Grekland redan under antiken. Mannen som blev inspirerad av de gamla grekerna och startade upp hela den olympiska rörelsen var Pierre de Coubertin från Frankrike.

Man i kostym med stor mustasch

Baron Pierre de Coubertin. Foto: IOK

Vem var Pierre de Coubertin?

Han föddes den 1 januari 1863 i Paris och var yngst av fyra syskon i en adlig släkt. Pierre de Coubertin älskade att läsa och utbildade sig inom många områden, bland annat litteratur och filosofi. Det var efter studieresor till England och Nordamerika som han blev övertygad om hur idrotten kan användas i utbildningsyfte för att skapa en bättre och fredligare värld. Det fick honom att grunda den olympiska rörelsen.

Inspirerades av antiken

Pierre de Coubertin var övertygad om att idrott är viktigt del i en balanserad utbildning. Därför försökte han få in det på alla möjliga sätt i samhället. Den 23 juni 1894 grundade Pierre de Coubertin den Internationella olympiska kommittén. Anledningen var att han ville återinföra de Olympiska spelen, antika idrottstävlingar från Grekland som han hade läst om och inspirerats av. Två år senare, den 6 april 1896, invigdes de första moderna olympiska spelen i Aten.

Det blev startskottet för vad som idag är OS. Det är många fler av Pierre de Coubertins ursprungliga idéer som fortfarande används än idag:

  • Han som skapade regelverket runt OS, den Olympiska chartern
  • De aktivas ed som svärs vid varje invigning är Pierre de Coubertins verk
  • Han tog fram symbolen för spelen, de olympiska ringarna och den olympiska flaggan

Pierre de Coubertin ägnade resten av sitt liv åt den olympiska rörelsen. Han dog den 2 september 1937 i Geneve, Schweiz. Enligt sin sista önskan är hans hjärta begravt i Olympia, Grekland medans hans kropp ligger begravd i Lausanne.

Också guldmedaljör

Pierre de Coubertin har faktiskt själv också deltagit i OS. Under de första spelen kunde man nämligen även tävla i konst och litteratur. Under pseudonymen G Hohrod/M Eschbach vann han guldmedaljen i litteratur vid OS i Stockholm 1912 med dikten Ode till sporten som inleds med raden "O Sport, Du gudagåva, Du livselexir!"

Partners

Huvudsponsorer, logotyper