OS-byn i Rio 2016. Foto: TT

Publicerad 10 november 2015

OS-byn

På OS finns det en OS-by där idrottare och ledare från alla länder bor. Här möts man över alla gränser, såsom nationalitet, religion, kön, ekonomiska förutsättningar.

Det sägs att gamla BB bakom Olympiastadion i Stockholm, där SOK har sitt kontor, skulle ha varit en olympisk by 1912 när OS gick i Stockholm. Men det lär bara ha varit svenska olympier som bodde där under spelen. Både 1924 i Paris och 1928 i Amsterdam fanns det mycket enkla olympiska byar, men inga svenska deltagare lär ha bott i de byarna.

Herr- och damby

1932 i Los Angeles däremot så fanns det en olympisk by som alla ska ha bott i och sedan dess har det alltid funnits byar vid sommar-OS. Från början fanns det två byar, en för herrar och en för damer. Första gången herrar och damer bodde tillsammans var i Sarajevo 1984.

Den första vinter-OS-byn byggdes 1960 i Squaw Valley. Vid vinter-OS har det oftast varit flera byar med trupper boende på olika håll, på grund av att tävlingarna hålls på lite olika ställen; Alpin skidåkning i bergen, ishockey kanske i staden. I Albertville 1992 fanns det fyra ställen att bo på, flest hittills.

Bilder från olika OS-byar

Ett stort lägenhetshus, sju våningar högt, med svenska och andra nationers flaggor längs med balkongerna på de olika våningarna.

Huset där den svenska truppen bodde i en av de tre OS-byarna i Sotji 2014. Här bodde alpinåkarna, snowboard, freestyle och friskiskidåkarna. Foto: TT

En terass med solstolar och vita hus i bakgrunden. Tre tjejer spelar pingis på terrassen iklädda svenska truppkläder.

Handbollsspelarna Isabelle Gulldén, Nathalie Hagman och Hanna Blomstrand spelar bordtennis på svenskarnas bostad i OS-byn i Rio 2016. Foto: Jessica Gow, TT

Tre personer sitter på sängarna i ett rum med våningssängar och en tv på en hylla. En snowboard står i förgrunden av bilden.

Det är sällan någon speciell lyx att bo i en OS-by. Det finns allt, såsom toalett, dusch och sängar, men det är sällan mer än så. Och ibland är det ganska trångt. Här trängs snowboardlaget i OS-byn i Salt Lake City 2002. Foto: TT

Skidskytten Björn Ferry står i ett rum fullt med tvättmaskiner och en påse tvätt i handen.

I OS-byn får du sköta tvätten själv. Björn Ferry har koll på vit och kulörtvätt i OS-byn i Sotji 2014. Foto: TT

Ett stort gym med massor av löpmaskiner och annan träningsutrustning.

Gymmet i en OS-by är ofta väldigt stort med massor av utrustning. Här är gymmet i London 2012. Foto: TT

Stånd med matserveringar och pallar med frukter i förgrunden.

Matsalen i OS-byn är också den väldigt stor och har öppet dygnet runt. Här kan man hitta mat från världens alla hörn. Så här såg matsalen ut i Vancouver 2010.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper