Publicerad 10 november 2015

Inspirationen från antiken

Det började i Grekland för ungefär 3000 år sedan. 776 före Kristus i Olympia, en liten ort på västra Peloponnesos, lär de första antika Olympiska spelen ha ägt rum. Spelen hölls precis som idag vart fjärde år. Det finns många likheter med dagens olympiska spel, men en hel del har också förändrats genom åren, tack och lov!

Från 776 före Kristus och 1277 år framåt

Sedan urminnes tider dyrkade grekerna guden Zeuz med religiösa offerfester och idrottstävlingar. Offren och festligheterna till Zeus ära avtog dock så småningom. När hungersnöd och pest drabbade området i början av 800-talet före Kristus frågade man oraklet i Delfi till råds. Oraklet svarade att Zeuz var vred för att man försummat att dyrka honom i Olympia och då återupptogs tävlingarna.

Under nästan 1300 år hölls spelen i Olympia. Ända till 393 efter Kristus då den romerske kejsaren Theodosius förbjöd spelen.

Vapenvila under spelen

Under antikens spel hade en överenskommelse om vapenvila träffats mellan kungarna i Elis, Pisa och Sparta. Budbärare reste från stad till stad och meddelade datum för tävlingarna och krävde att krigandet skulle upphöra före, under och efter spelen. Överenskommelsen om vapenvila gjorde att det var möjligt att resa säkert till och från spelen både för deltagare och åskådare.

Tre kriterier för att få delta

Det var långt ifrån några jämställda spel i antikens Grekland. Från början fanns det tre kriterier för att kunna delta. Deltagarna skulle vara:

  • män
  • av grekiskt ursprung
  • födda i frihet

Kvinnor, slavar och utlänningar fick inte delta. 146 före Kristus fick även romare delta i spelen. Om kvinnor fick vara på plats som åskådare, och i så fall vilka kvinnor, råder det delade meningar om i historieskrivningen.

Bara vinnare räknades

Från början var de antika olympiska tävlingarna under en dag för att sedan utökas till tre dagar och ännu senare till fem dagars tävlingar. Deltagarna tävlade bland annat i löpning, brottning, boxning, pankration (en blandning mellan boxning och brottning), femkamp, kappridning och körning med två- och fyrspann.

I de antika spelens tävlingar fanns inga silver eller bronsmedaljer. Det utsågs bara en vinnare. Vinnaren fick en olivkrans runt sitt huvud och när vinnaren kom hem efter spelen togs han emot som en hjälte och fick en staty till sin ära.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper