Borgmästaren i PyeongChang tar över den olympiska flaggan vid avslutningsceremonin under OS i Sotji 2014. Foto: TT

Publicerad 10 november 2015

Den olympiska flaggan

Den olympiska flaggan spelar en viktig roll vid OS-ceremonierna. Den hissas vid invigningen i samband med att elden tänds som en symbol för starten på tävlingarna. Spelen avslutas med att flaggan halas och elden släcks. Det används en speciell flagga vid sommarspelen och en annan vid vinterspelen. Båda har sin egen historia som vi berättar om här.

Det var Pierre de Coubertin som kom med idén att använda en olympisk flagga. Han presenterade symbolen med OS-ringarna och den olympiska flaggan vid den olympiska kongressen i Paris 1914. På grund av att första världskrigen stoppade spelen som var planerade i Berlin 1916 så blev det inte förrän 1920 vid sommar-OS i Antwerpen som flaggan användes vid ett olympiskt spel.

Borgmästaren i PyeongChang Lee Seok-rae tar emot Osloflaggan under avslutningsceremonin i Sotji 2014. Foto: TT

Borgmästaren i PyeongChang Lee Seok-rae tar emot Osloflaggan under avslutningsceremonin i Sotji 2014. Foto: TT

Antwerpen-flaggan och Oslo-flaggan

Två år efter spelen i Antwerpen, 1922 i Paris, lämnade staden Antwerpen ifrån sig flaggan till Paris som var nästa arrangör av spelen. Ända sedan dess vandrar den från arrangör till arrangör. Till en början överlämnades den tämligen oceremoniellt på respektive städers rådhus. 1956 föreslog Finlands Fredrik von Frenckell i Melbourne att den skulle bli en del av det olympiska protokollet och från och med 1960 överlämnas den vid avslutningen av OS av den arrangerande stadens borgmästare via IOK-ordföranden till nästkommande OS-stads borgmästare.

Oslo-flaggan är vinterns motsvarighet till Antwerpen-flaggan efter vinterspelen i Oslo 1952. Den överlämnades 1954 i Aten till IOK av Oslos borgmästare och accepterades av IOK-sessionen som "officiell vinter-OS-flagga".

Historien bakom den allra första flaggan

Den allra första flaggan, som Coubertin presenterade 1914, det var dock inte Antwerpen-flaggan. Redan 1910 hade IOK diskuterat om man skulle skapa en olympisk flagga. Flera förslag lämnades in, bland annat av den svenske IOK-ledamoten Clarence von Rosen. Senare "uppfann" Pierre de Coubertin flaggan som han lät tillverka på varuhuset "Bon Marché" i Paris. Flaggan mätte 200 x 300 cm och de olympiska ringarna 60 x 206 cm. Flaggan hissades första gången den 5 april 1914 på Chataby stadion i Alexandria, Egypten i samband med de Panegyptiska spelen. Den användes första gången i IOK-sammanhang den 15 april 1914 i samband med kongressen på Sorbonne. Originalflaggan från Egypten överlämnades 1959 till IOK och finns nu bevarad på OS-museet i Lausanne.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper