Den olympiska eden svärs av en aktiv vid ungdoms-OS i Nanjing 2014. Foto: IOK

Publicerad 10 november 2015

Den olympiska eden

Vid invigningen av varje olympiskt spel svärs den olympiska eden. Här berättar vi mer om vem som gör det och varför.

En ed betyder en högtidlig försäkran. Den olympiska eden svärs under invigningen av de olympiska spelen. Eden svärs av sex personer samtidigt, spelens idrottare, ledare och domare har alla två represenanter, en man och en kvinna. Oftast kommer de utvalda från det land som arrangerar spelen.

I eden lovar deltagarna att respektera och följa reglerna, inte fuska och vara sportsliga och rättvisa. Samtidigt som de svär eden håller de i ett hörn av den olympiska flaggan.

Så här låter eden

Idrottarna läser: “In the name of all the athletes”

Domarna läser:” In the name of all judges”

Ledarna läser: ”In the name of all the coaches and officials”

“We promise to take part in these Olympic Games, respecting and abiding by the rules and in the spirit of fair play, inclusion and equality. Together we stand in solidarity and commit ourselves to sport without doping, without cheating, without any form of discrimination. We do this for the honour of our teams, in respect for the Fundamental Principles of Olympism, and to make the world a better place through sport.”

Historien bakom eden

Den förste som svor eden var den belgiske fäktaren Victor Boin vid invigningen av OS i Antwerpen 1920. Den ursprunglige eden som Victor Boin svor löd så här: "We swear. We will take part in the Olympic Games in a spirit of chivalry, for the honour of our country and for the glory of sport."

Den förste gången som domarnas ed svors var vid invigningen av vinter-OS i Sapporo den 26 augusti 1972 av den västtyske ryttaren Heinz Pollay. Ledarna och funktionärernas ed lades till först i London 2012 då kanotledaren Eric Farell svor eden.

Fram till och med Rio 2016 har de tre grupperna aktiva/ledare och domare svurit varsin ed, men från och med OS i PyeongChang 2018 ändrades det till att de svär en gemensam ed.

Till invigningen av Tokyo 2020 ändrade man texten i eden för att förtydliga hur viktigt det är med solidaritet, jämlikhet och att inte diskriminera människor. Det var också då som man ändrade antalet personer som svär eden till sex, så att varje grupp representeras av båda könen. Innan var det bara tre personer som svor eden, en representant för varje grupp, aktiva, ledare och domare.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper