Olympic Day i Stockholm, Kungsträdgården under augusti 2017. Foto: SOK

Publicerad 10 november 2015

Den 23 juni - en olympisk dag

23 juni 1894 samlades personer från tolv länder i Paris och röstade för att stödja Pierre de Coubertins förslag att återuppta de Olympiska spelen. Det blev födelsedagen för den moderna olympiska rörelsen och den Internationella olympiska kommittén (IOK).

1948 beslutades att en global olympisk dag skulle införas. Nationella olympiska kommittéer (som Sveriges olympiska kommitté) skulle uppmärksamma Olympic Day den 23 juni för att sprida de olympiska värderingarna i sina respektive länder. Den första Olympic Day firades 23 juni 1948 i nio länder, bland andra Österrike, Belgien, Kanada, Grekland och Venezuela.

1978 skrevs det in i den Olympiska chartern (den olympiska rörelsens regelverk) att alla nationella olympiska kommittéer rekommenderades att organisera Olympic Day helst varje år för att promota den olympiska rörelsen.

Olympic Day har utvecklats till att bli ett årligt firande av den olympiska rörelsen. En dag för att sprida de olympiska värderingarna och bidra till en aktiv och hälsosam livsstil, över hela världen. ”Att röra sig”, ”att lära” och ”att upptäcka” är de tre delar som Olympic Day idag bygger på. I över 130 länder runt hela världen arrangeras Olympic Day varje år.

Massor av människor samlade på en strand runt några olympier som håller i den olympiska flaggan.

Invigningen av Olympic Day i Malmö 2017. Foto: SOK

Så firar vi i Sverige

I Sverige firar vi Olympiadagen som en dag när barn och ungdomar får chans att uppleva den olympiska känslan på hemmaplan och testa idrotter. Men det görs inte bara i juni.

Läs mer om Olympiadagen Öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper