Carolina Klüft klappar igång publiken under OS i Aten 2004. Foto: TT

Publicerad 10 november 2015

De olympiska ringarna

Den olympiska rörelsens ringar är näst efter Röda Korset världens mest kända symbol. Många har gissat om bakgrunden till de fem ringarna med olika färg. Pierre de Coubertin, mannen bakom de moderna olympiska spelen, skrev 1913 så här:

"Emblemet kommer att ge den definitiva prägeln åt den Olympiska Rörelsen. De fem ringarna som flätats samman (i blått, gult, svart, grönt och rött) på vit botten. De representerar de fem världsdelarna som vunnits till den olympiska rörelsen. De färger som finns i flaggan representerar alla de färger som finns i de anslutna olympiska ländernas flaggor... En sådan flagga är spirituell att se när den är hissad. Den har en symbolisk mening. Dess framgång är given. Så given att den efter kongressen kan komma att hissas vid olympiska högtidligheter av olika slag."

Symbolen med OS-ringarna och den olympiska flaggan togs fram av Pierre de Coubertin och presenterades offentligt vid den olympiska kongressen i Paris 1914.

En vanlig missuppfattning är att ringarna och dess färger står för en speciell kontinent, men det stämmer inte. De sammanflätade ringarna står för de fem till antalet kontinenterna, medan de fem färgerna och den vita bakgrunden representerar alla länderna.

Symbolens utveckling genom åren

Fyra olika versioner av de olympiska ringarna från 1914 till idag.

De olympiska ringarnas utveckling från 1914 till idag.

Den olympiska symbolen har ändrats något sedan originalet presenterades 1914. Men inte mycket. Genom åren har symbolen ändrats tre gånger:

  • 1957 Ordningen hur ringarna överlappar varandra ändrades
  • 1986 Mellanrum mellan ringarna skapades för att anpassas till trycktekniken
  • 2010 Originalversionen utan mellanrum togs tillbaka

Partners

Huvudsponsorer, logotyper