Sofia Paldanius. Foto: SOK

Publicerad 2 november 2015

Värdefull ögonöppnare

Under en veckas tid fick kanotisten Sofia Paldanius använda sig av en glukosmätare med hjälp av SOK:s nutritionsteam. Vi tog ett snack med Sofia för att höra vad hon fick ut av veckan.

- Jag hade mätaren på under en hel vecka och tog bort den på lördagskvällen. Men det var så intressant att jag efteråt testade blodsockret ett par gånger till för att veta hur jag låg till, säger Sofia Paldanius som tycker att det varit en lärorik vecka.

Mätverktyget, som innebär en kontinuerlig registrering av kroppens glukosnivåer, är framtaget för att hjälpa diabetiker. För svenska olympier, såsom Sofia Paldanius är det användbart för att lära sig hur mycket kolhydrater man behöver få i sig och när.

Hur såg då Sofias kurvor ut?

- Jag låg för det mesta inom det rekommenderade intervallet, men fick dock några oväntade dippar. Intressant nog så stämde inte heller de dipparna överens med den känsla jag hade, säger Sofia.

Kurvorna visar bland annat att Sofias glukosnivå dippade vid ett par tillfällen nattetid och sedan även efter frukost.

- Det är förstås inte så bra då jag ju kör ett träningspass på förmiddagen. Åtgärden blir att ta bort alla snabba kolhydrater, som sylten på gröten, under frukosten. Istället ska jag nu använda osötat jordnötssmör då jag äter gröt. Det ger mer fett och protein som gör att kolhydraterna tas upp långsammare och ger en mer varaktig höjning av glukoskurvan. berättar Sofia.

Men till Sofias glädje visade registreringen att det finns andra tillfällen – efter träningspassen – då hon kunde äta snabbare kolhydrater utan att glukosnivåerna sköt i höjden. Det blev en del bananer och torkade aprikoser som gav värdefull energi efter träningarna.

Sofia Paldanius under OS i London 2012. Foto: TT

Sofia Paldanius under OS i London 2012. Foto: TT

- Som lägst var glukosvärdena efter de tuffaste träningspassen och kanske, funderar Sofia, skulle hon till och med kunna äta mer snabba kolhydrater efter de passen.

- Jag åt en del snabba kolhydrater då jag hade omkring 40 minuter mellan träningspassen. Då var jag lite fundersam om det skulle bli en berg-och dalbaneeffekt med glukosnivån, men så blev det aldrig. Jag upptäckte också att hunger inte behöver betyda att ens glukosvärden ligger lågt, konstaterar Sofia.

SOK:s kostrådgivare Linda Bakkman, som har väglett Sofia under hela mätperioden förklarar att det beror på att kroppen efter träning har goda förutsättningar att ta hand om kolhydraterna. Insulin behövs inte på samma sätt.

Sofia Paldanius befinner sig för närvarande i en grundträningsfas. Mätningarna har givit mersmak och hon skulle gärna genomföra ännu en testvecka under tävlingssäsongen.

- Nu har jag förstått hur stora skillnaderna kan bli. För mig har det varit en viktig tankeställare hur stor betydelse tajmingen med kosten har. Det känns också skönt att veta att jag i huvudsak ligger på rätt nivåer, säger Sofia Paldanius.

Läs också den tidigare artikeln:

Pedagogiska mätningar för bättre prestationer

Partners

Huvudsponsorer, logotyper