Cykeltjejerna komponerar sina uppladdningsmål inför eftermiddagens fystester. Foto: SOK

Publicerad 11 oktober 2015

Utmanare lär sig ladda rätt

Maten före och efter träningspassen styr hur bra passet blir. Kost runt uppladdning och återhämtning är ett stort fokustema på årets Youth Olympic Camp.

Aktiva och deras hemmatränare i SOK:s Utmanarsatsning samlas nu för tredje året i rad på SOK:s Youth Olympic Camp. Här gör de 74 aktiva fys- och rörlighetstester, tränar tillsammans och får ta del av flera inspirationsföreläsningar. Allt för att göra hjälpa dem vidare på sin väg mot att förverkliga sina framtida idrottsdrömmar.

I år är det extra fokus på kost i samband med träning och tävling. I både teori och praktik får deltagarna lära sig kring vad, när och hur mycket man ska stoppa i sig för att ha de bästa förutsättningarna för att genomföra ett bra tränings- eller tävlingspass. Och likadant efteråt, för att få en så bra återhämtning som möjligt och främja muskeluppbyggnad och träningsanpassning som gör att man får ut maximalt av den träning man just genomfört

SOK:s kostrådgivare Linda Bakkman tillsammans med Utmanarna från ridsport, fälttävlan diskuterar vad de ska äta inför eftermiddagens fystester. Foto: SOK

SOK:s kostrådgivare Linda Bakkman tillsammans med Utmanarna från ridsport, fälttävlan diskuterar vad de ska äta inför eftermiddagens fystester. Foto: SOK

- Vi har dels en teorigenomgång där vi går igenom vad man ska tänka på för att skapa de bästa förutsättningar att genomföra högkvalitativ träning och sedan få maximal behållning av det pass man genomfört. Sen har vi workshops i samband med helgens mellanmål där de aktiva själva får lära sig att plocka ihop ett bra uppladdnings- eller återhämtningsmål anpassat efter just deras förutsättningar samtidigt som vi finns på plats för frågor och råd kring vad som passar bäst i deras hemmasituation, förklarar Linda Bakkman, kostrådgivare på SOK.

Linda Bakkman berättar vidare att teoripassen är uppdelade på flickor och pojkar eftersom behoven i pubertetssåldern skiljer sig en hel del mellan könen men också för att de aktiva ska känna sig bekväma att ställa alla möjliga frågor, till exempel om menstruation och annat.

”Det här med valnötter, är det bra att äta?”

- Det här formatet med workshops kring mellanmålen har varit väldigt värdefullt. Vi kommer de aktiva väldigt nära och det är lätt för dem att ställa frågor som spontant kommer upp när de sätter samman sin måltid, säger Linda Bakkman.

Och för de aktiva blir det en värdefull väckarklocka.

- Jag brukar ta en banan efter träningen typ, men det var ju ungefär en fjärdedel av vad jag borde äta. Vet inte riktigt hur jag ska lyckas få med mig allt, det kommer bli svårt, konstaterar simmaren Victor Johansson.

Fäktaren Linus Islas Flygare gör dips under lördagens fystester. Foto: SOK

Fäktaren Linus Islas Flygare gör dips under lördagens fystester. Foto: SOK

Linda Bakkman berättar vidare övergripande om det inledande teoripass som hölls enbart för tjejer.

- Där fokuserade vi på kvinnor, elitidrott och riskerna med låg energitillgänglighet. Under tillväxtåren är flickor extra känsliga för en låg energitillgänglighet. Vi belyste riskerna för prestation, benhälsa och skaderisk. Genom att porta killarna och tränarna skapade vi ett forum för tjejerna att bekvämt kunna ställa sina frågor och få svar på många funderingar som det finns en stor osäkerhet kring och ett behov att diskutera, säger Linda Bakkman.

Träningspass för både uppladdning och återhämtning finns det gott om under de två dagar Youth Olympic Camp pågår. Under lördagen genomgår de aktiva fystester och rörlighetsscreeningar och under söndagen väntar flera träningspass, både inom den egna idrotten och tillsammans med andra idrotter.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper