Simmarna i utmanarsatsningen testar syreupptagningsförmåga i Eriksdalshallen. Foto: SOK

Publicerad 5 oktober 2015

Framtiden för svensk simning

VM i Kazan blev en stor succé för det svenska simlandslaget. Men hur ser det ut på lite längre sikt? Finns det ett liv för svensk simning även efter ”Super-Sara”? Svaren finns troligen bland en grupp utvalda utmanare som satsar på att komma in i SOK:s stödprogram Topp och Talang.

Henrik Forsberg, sportchef på Simförbundet. Foto: SOK

Henrik Forsberg, sportchef på Simförbundet. Foto: SOK

- Utmanarprojektet har inneburit att vi fått en mycket bättre uppföljning än tidigare. Genom utmanarprojektet ökar möjligheterna för oss att få fler att få från lovande till att utveckla sin fulla potential mot världseliten. De senaste åren har vi haft ganska många som gått vidare från att ha deltagit i internationella juniormästerskap till att ta klivet in i seniorlandslaget, säger Henrik Forsberg som är sportchef på Svenska Simförbundet.

När Simförbundet la upp sin elitverksamhet för åren 2013-2016 så hade man redan haft en dialog med SOK. SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo rekommenderade förbundet att dra igång en satsning på en grupp ”utmanare” – vid sidan av landslagen – vilket man också gjorde. Kort därefter lanserade SOK sin stora Utmanarsatsning för ett antal idrotter.

- Vissa utmanare har nominerats av oss och sedan tagits ut av SOK. Andra, som inte blivit uttagna där, har vi själva tagit hand om inom ramen för vårt eget utmanarprogram. Oavsett hur de tagits in så har alla behandlats likadant. Jag själv och förbundskapten Ulrika Sandmark har hållit i satsningen och tack vare stödet från SOK har vi kunnat tillföra ytterligare resurser.

De senaste åren har vi vant oss vid att det är de svenska damerna som tar medaljer i simningens mästerskap. Men tittar man lite framåt så finns det tecken som tyder på att herrarna kommer flytta fram sina positioner.

- Årets utmanargrupp består av fyra herrar och en dam. Förra året var den siffran fyra herrar och två damer. Men tittar vi på de två medaljer vi tog vid junior-VM i Singapore i år så var det ju en tjej, 17-åriga Sophie Hansson, som tog bägge. Vi har betydligt fler killar i Utmanarprojektet, men det är fortfarande tjejerna som tar medaljerna i mästerskapen, säger Henrik Forsberg.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper