Publicerad 4 september 2015

Så funkar kälktävlingarna

Har du inte koll på hur man tävlar i kälksportens olika grenar bobsleigh, rodel och skeleton på OS? Häng med så går vi igenom!

Hur många får tävla?

Totalt kan det vara 326 deltagare i kälkgrenarna på OS i Peking 2022 fördelat på grenarna bob, rodel och skeleton så här:

  • 170 i bobsleigh (46 damer och 124 herrar)
  • 106 i rodel (35 damer, 35 herrar och 18 dubbelbesättningar)
  • 50 i skeleton (25 damer och 25 herrar)

Bobsleigh

Damer tävlar i monobob och dubbel, herrar tävlar i dubbel och fyrmansbob. I varje gren tävlar men över i fyra åk fördelat på två dagar, två åk per dag. Alla åk räknas och vinnare är personen eller besättningen som har den bästa sammanlagda tiden efter samtliga åk.

I startmomentet springer åkarna igång bobben och sätter sig sedan i den. En bob har två stycken medpar (fyra stålmedar) som kan tiltas upp och ner. Den som styr bobben brukar kallas pilot och den som sitter längst bak brukar kallas bromsare. En kraftig broms sitter monterad under bobben, längst bak. Bobben styrs genom två handtag som piloten drar i och som är kopplade till de medarna på den främre axeln.

Skeleton på världsungdoms-OS i Innsbruck 2012. Foto: IOC:s arkiv

Skeleton

Olympisk skeleton består av fyra race över två dagar. Vinnaren har den snabbaste sammanlagda tiden över samtliga fyra race.

I skeleton tävlar man individuellt. Åkaren startar springandes mellan 15 och 40 meter och lägger sig sedan på mage med huvudet framåt. Kälken styrs genom att flytta jämvikten på kälken och arbete med millimeterprecision samtidigit som åkaren hanterar upp till 5 g-krafter i vissa kurvor.

Mikael Holm i enmansrodel i Albertville 1992. Foto: IOK:s arkiv

Rodel

I banrodel åker man singel eller dubbel. I OS i Peking tävlar damer och herrar separat i singel medans dubbel är en öppen tävling för båda könen. Det finns också en mixad stafetttävling.

I de individuella tävlingarna kör åkarna fyra åk under två dagar. Tiden läggs samman och den snabbaste totala tiden vinner. Dubbel är en endagstävling bestående av två åk.

Den mixade stafetten består av en dubbel, en kvinnlig singel och en manlig singel. Lagets tre slädar åker en efter en nedför banan och tiden räknas från första slädens start till den sista släden har passerat mållinjen. Snabbaste totaltiden vinner. En touch pad efter mållinjen måste aktiveras av en aktiv i en släde för att startgrinden ska öppnas för nästa åkare.

Rodelkälken och banan

En banrodel består av två trämedar med stålmedar fastskruvade undertill samt en kåpa att ligga i. Rodeln styrs genom att pressa benen mot trämedarna. En banrodel har ingen broms utan bromsas av att åkaren sätter ner fötterna i isen och drar upp framändan av rodeln. I startmomentet sitter man på kälken och håller i två handtag som finns monterade på starten. Med hjälp av dessa drar åkaren igång kälken och fortsätter sedan att "paddla" sig fram med spikbeklädda handskar.

I dubbel har åkarna hjälp av så kallade startmanschetter som framåkaren har fastsatta runt sina händer och som bakåkaren kan hjälpa till att dra i. Efter starten lägger sig åkarna ner på kälken och ligger på rygg med huvudet bakåt.

Herrar singel utnyttjar hela banans längd medan damer och dubbel kör en något kortare sträcka.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper