Foto: Maja Suslin, TT.

Publicerad 2 september 2015

Klassiskt OS-silver till Kalla

Charlotte Kalla var försvarande OS-mästarinna på 10 km men för fyra år sedan gällde det fri stil. I Sotji var det klassisk stil och det var något helt annat för Kalla.

Den klassiska stilen hade inte varit någon favorit men Charlotte hade gnuggat extra i den tekniken och det skulle betala sig i vårvärmen vid Laura skidstadion som bjöda på flödande solsken och nära 13 grader varmt.

Favorit i loppet var Justyna Kowalczyk, Polen. Till skillnad från Kalla var klassisk stil hennes favoritteknik. Men en skadad fot inför OS störde hennes uppladdning men av det märktes inte mycket under loppet. Trots smärta och en fruktansvärd trötthet sista kilometern höll polskan för favorittrycket.

Charlotte Kalla öppnade kontrollerat och kunde efter de två första kilometrarna konstatera att hon hängde med täten och att skidorna var grymma. Efter halva loppet var Kalla på bronsplats, tolv sekunder bakom Kowalczyk och tre sekunder efter Mait Björgen, Norge.

Med två kilometer kvar hade Kowalczyk dragit ifrån ytterligare och hade en ledning på drygt 22 sekunder medan avståndet mellan Kalla och Björgen fortfarande var tre sekunder. Strax därefter hände något som ingen trodde var möjligt. Marit Björgen gick in i väggen och föll som en sten i resultatlistan för att till slut hamna på en femte plats.

Charlotte Kalla kämpade och slet mot med en kropp som ville ge upp men med ett huvud som sa fullfölj. Även segrarinnan var helst slut och det var faktiskt Charlotte Kalla som var snabbast på den sista kilometern.

Men Kowalczyk säkrade guldet med en marginal på knappt 20 sekunder till Charlotte Kalla på silverplats som i sin tur var tio sekunder före Therese Jouhag, Norge.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper