Foto: Tobias Röstlund, TT.

Publicerad 2 september 2015

Kallas stafettchock

De näst intill osannolika svenska framgångarna fortsatte i längdspåren en vecka in i OS-tävlingarna.

Att de svenska damerna skule stå överst på prispallen var en högoddsare och oddsen sjönk inte direkt inför den sista sträckan då Charlotte Kalla hade 26 sekunder upp till tätduon från Finland och Tyskland.

Charlotte Kalla, fri stil och toppform, ja, när de tre faktorerna finns på plats är det få världstoppen som kan slå henne.

Men 26 sekunder, kunde det vara möjligt. Ja, hoppet tändes meter för meter för det svenska laget. Kalla tog in sekund för sekund på ledarduon Krista Lähteenmäki, Finland, ochTysklands spurtkanon Denise Hermann.

När det var 800 meter kvar var Kallas lucka upp till de båda i täten bara tre sekunder. Men tre tunga sekunder och bara en lite backe kvar. Men justbi den allra sista backen innan skidstadion hade Charlotte kontakt och fick några hundra meter på sig att vila kroppen i utförslöpan mot upploppet.

Vid ingången till upploppet fick Charlotte Kalla en lucka på insidan av Lähteenmäki och Hermann. En lucka som gav Kalla någon meters försprång som hon med de allra sista krafterna kunde hålla in över mållinjen.

Att Sverige skulle vinna stafetten var en sensation lika stor som at Norge skulle missa medaljerna helt och hållet.

Damstafettguldet ansågs på förhand vara vikt åt Norge medan övriga länder skulle få slåss om silver och brons. Nu blev det en femte plats för favoriterna och de norska flaggorna i publikhavet slokade.

Efter den första klassiska stärckan växlade Ida Ingemarsdotter som trea över till debutanten Emma Wikén.

Emma Wikén hade tre sekunder upp till täten och tre sekunder bakom jagade Norges stjärna Therese Johaug. När Wikén växlade över till Anna Haag och fristilssträckorna var det som ledarinna tilsammans med Finland och Tyskland. Johaug hade tappat tio sekunder på Wikén och täten och det var bekymrade miner i norsklägret.

Anna Haag hade det tungt i spåret och tvingades släppa till tätnationerna men kunde hålla de jagande nationerna en bit bakom sig när hon växlade över till Charlotte Kalla.

Finland hade inför sista sträckan ledningen med sex sekunder före Tyskland och 26 före Sverige som hade en marginal på sju sekunder till Polen och Norge.

Ja, resten är historia - svensk skidhistoria.

Charlotte Kallas slutsträcka är klassisk och guldet var det första i OS på 54 år.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper