Foto: Maja Suslin, TT.

Publicerad 27 augusti 2015

Kallas härliga silverbesked

Av 36 möjliga medaljer i längdskidor i bergsbyn Laura cirka en timmas resa från Sotji tog Sverige elva och Norge elva. Den som tippat det före OS hade betraktats som mindre vetande.

Elva svenska medaljer ska jämföras med de sju som togs i Vancouver som redan då betraktades som ett mer eller mindre oslagbart rekord.

Nu slogs det med råge och nye förbundskaptenen Rikard Grip kunde ta åt sig en stor del av äran.

I Vancouver fyra år tidigare var det Charlotte Kalla som slog an tonen med att ta guld på 10 kilometer.

Frågan var om hon skulle kunna upprepa det den här gången men då i skiathlon som var längdtävlingarnas första distans.

Charlotte Kallas svaghet har tidigare varit den klassiska stilen. Hade hon kunnat förbättra tekniken så pass att hon kunde vara med i täten efter de första 7,5 kilometernas klassiska åkning?

Svaret blev ett bestämt ja. Kalla fanns med vid växlingen till den fria stilen i tätgruppen tillsammans med bland annat favoriterna Marit Björgen, Norge, och Justina Kowalczyk, Polen. 

I den fria stilen fick Kalla det besked hon hoppats på. Formen fanns där och när åkarna närmade sig den sista stigningen före skidstadion var det bara Marit Björgen som kunde följa Kalla.

Men väl inne på stadion kunde Björgen i den sista utförslöpan glida förbi Charlotte Kalla och det rycket kunde inte svenskan följa. Men Charlotte Kallas var jublande glad när hon åkte in över mållinjen några meter efter Björgen.

Kalla fick en flygande start på sitt olympiska äventyr liksom det svenska vallateamet som hade lyckats perfekt att få till svenskornas skidor i den stekande solen som gjorde spåren både tungåkta och sladdriga.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper