Ulrika Knape på 10 meters plattformen. Foto:TT.

Publicerad 19 augusti 2015

Ulrika Knape skrällde

Den unga Ulrika Knape OS-debuterade i München 1972 och var egentligen där för att se och lära. Men debutanten slog simhopssvärlden med häpnad och kammade hem två olympiska medaljer.

Simhopperskan Ulrika Knape, Sverige och Micki King, USA efter medaljutdelningen i OS 1972. Ulrika håller upp OS-medaljen i höga hopp. Foto Jan Björsell/Scanpix

17-åriga Ulrika Knape skulle egentligen inte vara "färdig" förrän till spelen i Montreal fyra år senare.

Konkurrensen var mördande och på förhand var det mest tal om att Östtyskland skulle kunna ta samtliga medaljer men att USA kanske kunde konkurrera om några och sedan skulle någon hoppare från udda nationer kanske kunna knipa någon enstaka medalj. Till den sistnämnda kategorin hörde Ulrika Knape och då i första hand i höga hopp.

Svikthoppet gick före höga hopp och efter den första dagens hopp var det dubbelt svenskt i topp. Ulrika etta och träningskompisen Agneta Henriksson tvåa. Skulle det hålla?

Gunnel Weinås, tränare kramar om Ulrika Knape efter hennes guldmedalj i höga hopp. Sommar-OS, München, 1972. Foto: Jan Björsell/Scanpix

Den andra dagens avslutande tre hopp inleddes med att Micki King, USA, tog över ledningen som hon kunde hålla. Ulrika klarade av pressen och kunde ta silver medan Agneta Henriksson missade sitt andra finalhopp och fick nöja sig med en sjätte plats.

Men allt det här var naturligtvis mycket bättre än väntat och då återstod ju Ulrikas favoritgren höga hopp.

Om förväntningarna var höga så växte de än mer och efter den första dagen låg Ulrika på andra plats. Bara Milena Duchkova, Tjeckoslovakien, var bättre.

Inför tävlingarnas sista hopp ledde Ulrika med futtiga två poäng. En enda liten miss och guldet kunde flyga all världens väg. Men Ulrika visade prov på nerver av stål och satte sitt hopp perfekt och fick också bra betalt, 67,23 poäng. Sammanlagt 390,00 och pressen på Duchkova blev alldeles för stor. Hon fick ett överslag och slutade 20 poäng efter Ulrika.

Ulrikas guld var det första i simhopp sedan 1920 då Arvid Wallman vann raka hopp.

Ulrikas guld var minst sagt sensationellt.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper