Svensk uppryckning
För Sveriges del blev spelen i München 1972 en klar uppryckning jämfört med Mexiko fyra år tidigare. Sverige dubblade poängskörden och tog 16 medaljer och hamnade på 13:e plats i nationsstriden.
SOK hade tagit kritiken på allvar efter Mexiko 1968 och organisationen var upplagd på ett nytt sätt vilket gjorde att andan i truppen blev helt annorlunda. Nu var det mer ett lag som kom till München än en samling individuella idrottsmän.
Terrordådet i OS-byn innebar också en stor förändring i och med att den svenska truppledningen beslöt att damerna skulle flytta in i herrförläggningen och därmed var den gemensamma OS-byn för första gången ett faktum även om det skulle dröja ytterligare en tid innan båda könen delade by helt och hållet!
Ragnar presenterar sig
Sverige fick en drömstart på den första tävlingsdagen och i den första medaljgrenen fripistol. Otippad slog Ragnar Skanåker till och vann en säker seger. Få utomstående fanns på plats på skyttebanan och den svenska presskåren togs rejält på sängen med Skanåkers oväntade guld.
Med ett guld redan den första dagen gav det ett rejält självförtroende i hela truppen. Det är många som vittnat om hur spänningen inför deras egna starter släppte.
Simsportens revansch
Den svenska simtruppen som i Mexiko bara tog två futtiga poäng revanscherade sig rejält i München. Nu blev det 36 poäng, tre guld och ett silver. Medaljerna togs av Gunnar Larsson, två guld, och Ulrika Knape, guld och silver.
Kanoten dominerades av öst
I kanot, en sedan gammalt pålitlig svensk OS-gren, blev utdelningen ett silver i en sport som totalt dominerades av öststaterna som tog alla de elva gulden som stod på spel.
Den ende som var i närheten av att spräcka östdominansen var Rolf Peterson som så när lyckades med att försvara sitt guld på K-1 1000 meter från Tokyo. Rolf öppnade i finalen sin vana troget mycket tufft och hade ledningen ända fram till de sista 50 metrarna då sovjeten Sjaparenko i en vild spurt tog sig förbi och vann med 29 hundradelar. Rolf öppnade kanske lite för tufft och fick sota för det i slutskedet då mjölksyran besegrade honom.
Rolf var så utpumpad efter loppet att han med nöd och näppe kunde paddla in till land där han kollapsade.
Återhämtad var han inte heller vid prisceremonin en stund senare. Rolf sjönk ihop på prispallen men kunde med en sista viljeansträngning resa sig och stående ta emot silvret.
Dubblerande Janne
En annan svenskgren, brottning, hade tre medaljhopp i Pelle Svensson, Jan Kårström och Janne Karlsson. Den sistnämnde ställde upp i både fri- och grekisk romersk stil.
Att dubblera i de båda stilarna blev allt mer sällsynt och att dessutom ta medalj i båda stilarna var och är än mer sällsynt. Men welterviktaren Janne Karlsson lyckades med det och blev den femte brottaren i historien som lyckades ta medalj i båda stilarna. Det blev silver i den fria stilen och brons i den grekisk-romerska för svensken. Silvret var det mest oväntade eftersom Janne Karlsson ställde upp i klassen mest på skoj för att ha något att göra innan den grekisk-romerska klassen kom igång. I grekisk-romerska stilen blev Karlsson bortdömd men den svenska protesten blev avslagen så där fick han nöja sig med bronset även om det kunde blivit medalj av högre valör.
Två seglarsilver
I segling, också det en säker svenskgren, blev det två silver genom Stig Wennerström i soling och Pelle Pettersson i starbåt. Seglarna hade långt före OS varnat om att det skulle bli svårt att ta medaljer om man inte fick ökade resurser eftersom många nationer numera satsade hårt på seglingens OS-klasser. Inte minst öststaterna.
Comeback för bågskyttet
Bågskytte hade inte funnits på OS-programmet sedan 1920 men gjorde nu come-back. Efter fyra dagars tävlande kunde Gunnar Jervill ta en säker silvermedalj slagen av den 18-årige amerikanen John Williames med 47 poäng.
Ytterligare svenska medaljer
Det blev ju fler svenska medaljer i München och här följer en liten medaljkavalkad:
I friidrott tog Sverige bara fyra poäng. Och alla fyra genom diskuskastaren Ricky Bruch som tog brons som för övrigt var Sveriges första friidrottsmedalj sedan 1952. Ricky hade varit "dödförklarad" många gånger i svensk press och han konstaterade efter bronset:
"Kanske bör jag trots allt vara nöjd med resultatet med tanke på att jag för ett halvår sedan bedömdes som ett nervvrak".
I boxning tog Sverige genom Hasse Thomsén den mest överraskande medaljen. Thomsén tog brons i tungvikt och såg samtidigt till att göra boxningen till en populär TV-sport. Svensk TV hade ju fram till spelen i München varit mycket restriktiv med att visa rörliga boxningsbilder. Nu ändrade man på den filosofin.
I ridsport blev det svenskt brons i dressyrens lagtävling genom Ulla Håkansson, Ninna Swaab och Maud von Rosen. De svenska lagets målsättning var att ta en bronsmedalj och det klarade man med god marginal före Danmark.