Svenska dressyrlaget som vann guld: Gustaf Jr Boltenstern med sin häst Krest, Henri Saint Cyr med hästen Master Rufus och Gehnäll Persson med Knaust. Foto: IOK:s arkiv.

Publicerad 18 augusti 2015

Ryttarmedaljer

Sverige kom på fjärde plats i nationstävlingen i Helsingfors 1952, slagna av bara USA, Sovjet och Ungern. Sverige tog medaljer i 13 olika idrotter vilket kan jämföras med de stora, USA och Sovjet, som tog medaljer i elva respektive nio idrotter.

Mest omskriven av svenskarna under spelen i Helsingfors var boxaren Ingemar Johansson. "Ingo" blev diskad i tungviktsfinalen mot amerikanen Ed Sanders för passivitet och fick inget silver förrän 30 år senare.

Men det fanns roligare saker att rapportera till Sverige om. Gert Fredriksson tog guld på 1000 meter sedan han tidigare fått vika sig i milloppet mot hemmaidolen Thorvald Strömberg. Därmed var Gert upp i tre OS-guld och ett silver totalt.

Historisk Hall

I den svenska guldgrävargrenen modern femkamp fortsatte framgångarna i Helsingfors med seger för Lasse Hall. Lasse var den förste "icke-militär" som vann den olympiska moderna femkampen.

I brottning tog Sverige som vanligt hem en hel del medaljer men för en gång skull var de mest framgångsrika i den fria stilen. Två guld och lika många silver blev det i den fria stilen. Det enda guldet i grekisk-romersk stil togs av "Acke" Grönberg i mellanvikt som därmed också försvarade sin titel från London.

På de tio matcher han gjorde i London och Helsingfors släppte "Acke" aldrig till ett enda grepp mot någon av motståndarna. Det hände visserligen inte mycket i "Ackes" matcher men han dominerade mattan och sina motståndare så att domarna alltid dömde honom som segrare med 3-0.

Ridsport, fälttävland. Hans von Blixen-Finecke JR (guld) med sin häst Jubal. Foto: IOK:s arkiv

Fyrdubbelt guld i Ridsporten

Ridsportens framgångar fortsatte också i Helsingfors med seger både individuellt och i lag i dressyr. Individuellt togs guldet av Henri S:t Cyr som i laget kompletterades av Gustav Adolf Boltenstern d.y. och Gehnäll Persson.

Laget fick revansch för händelserna i London fyra år tidigare då de också vann men fick lämna tillbaka guldmedaljerna. Det internationella ridsportförbundets regler sade nämligen att tävlingarna endast var öppna för "gentlemän och officerare" och detta var för att utestänga underofficerare som i sitt yrke hade att "rida in" hästar. Det svenska förbundet hade över OS i London låtit befordra fanjunkare Persson till fänrik vilket således inte var tillåtet. Men i Helsingfors var alla regler klarlagda och Perssons deltagande var det inga problem med.

Lika framgångsrika som dressyrryttarna var också fälttävlanslaget där det blev guld både individuellt och i lag.

Zátopec OS-kung

I friidrotten på Olympiastadion blev det inga svenska guldmedaljer. Två brons blev facit denna gång genom Ragnar "Ragge" "Lundberg i stav och Gustaf Jansson i maraton.

Friidrottens stora namn den här gången var Emil Zàtopek, Tjeckoslovakien, som tog guld på 5000 meter, 10000 meter och maraton en prestation som inte upprepats efter det. Zàtopec hade ju redan i London visat att han var världens löparkung genom ett guld och silver.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper