Publicerad 17 augusti 2015

Japanen som kom bort

Den skinande solen under "Solskensolympiaden" i Stockholm 1912 var inte enbart av godo. Det varma vädret ställde till flera incidenter som senare har gått till idrottshistorien, bland annat om Japanen som kom bort under maratonloppet.

Maratonloppet drabbades av en tragisk händelse då portugisen Francisco Lazaro kollapsade av vätskebrits och dog dagen därpå på Serafimersjukhuset. Av de 68 startande bröt hälften av deltagarna i den tryckande hettan och endast 34 deltagare kom i mål.

Den kanske mest omtalade händelsen under maratonloppet var "japanen som kom bort". Den totalt utmattade japanen Shizo Kanakuri bröt loppet i närheten av Tureberg och stapplade in i familjen Petrés trädgård där han bjöds på saft. Efter några fridfulla timmars återhämtning tog Kanakuri tåget tillbaka till Stockholm och pensionatet där den lilla japanska truppen bodde. Han glömde dock att anmäla till tävlingsledningen att han brutit tävlingen. Historien om den försvunne japanen har växt genom åren och 55 år senare blev Kanakuri inbjuden till Stockholm (då 77 år gammal) för att berätta sin historia och slutföra loppet och löpa i mål på Olympiastadion.

Under 100-års jubileumet av Solskensolympiaden år 2012 fick familjen Petrés som hade tagit hand om den utmattade japanen ett sent tack för hjälpen från den svenska och den japanska olympiska kommittén.

Familjen Petré tackas av Japanska Olympiska Kommittén vid en ceremoni i Sollentuna. Foto: Isao Takahashi

Cyklisternas linjelopp, Mälaren runt 32 mil, blev också ett riktigt mandomsprov i hettan. Cyklisterna startade klockan två på morgonen (!) och vann gjorde Rudolph Lewis, Sydafrika.

Rudolph Lewis, Sydafrika vinner cykelloppet Mälaren runt. Foto: Scanpix

Den längsta brottningsmatchen i historien

En brottningsmatch har också gått till historien som den längsta i den moderna olympiska historien.

På Olympiastadion möttes i en semifinal estländaren Martin Klein (tävlandes för Ryssland) och finländaren Alfred Askiainen. Klein vann efter 11 timmar och 40 minuter. Men det blev en dyrköpt seger eftersom Klein var så utmattad att han inte kunde ställa upp i finalen dagen därpå.


Partners

Huvudsponsorer, logotyper