Fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål inspekterar ridsportsarenan tillsammans med ledarna Wiveka Lundh och Staffan Lidbäck. Foto: SOK

Publicerad 13 augusti 2015

Viktiga genrep i Rio

Organisationen för Rio 2016 är inne i en viktig period av generalrepetitioner med test-events under det kommande halvåret. Testtävlingar för Volleyboll, triathlon, rodd och ridsport är redan genomförda och i detta nu är seglingstävlingen i full gång.

IOK:s koordinations kommitté har den 10-12 augusti haft sitt nionde och näst sista möte i Rio och lovordar organisationens och stadens teamwork och målmedvetenhet i att leverera framgångsrika tävlingar.

-Deras gemensamma vilja att lyckas avspeglas genom mycket bra testevents i de olympiska arenorna som lovordas av såväl aktiva som de internationella förbunden. Det visar på organisationens skicklighet och kapacitet att också leverera bra Olympiska spel nästa år, säger Nawal El Moutawakel som är ordförande i IOK:s koordinations kommitté.

Nawal El Moutawakel poängterar också vikten av praktisk erfarenhet i det här läget där organisationens fokus skiftar från uppbyggnad till leverans.

-Vi hoppas att organisationen tar varje testtävling som en möjlighet att förbereda arenorna och arbetsteamet inför de olympiska spelen, säger Nawal El Moutawakel.

Rio som stad kommer också att efterlämna viktiga arv efter spelen är genomförda. Något som IOK:s president Thomas Bach har kallat för ”den största urbana renoveringen sedan OS i Barcelona 1992”. Arbetet kommer att förbättra stadens infrastruktur och invånarna får sociala förbättringar i form av arenor, förbättringar i offentliga transporter och flera former av utbildningsinitiativ.

I stadsdelen Barra där Olympic Park ligger kommer bland annat i framtiden omvandlas till ett Brasilianskt olympiskt träningscenter och skola för unga talanger. Arenan Future Arena kommer efter spelen att plockas isär och bli till fyra skolor runt om i Rio de Janeiro.

Testeventet i landsvägscykel. Foto: Rio 2016

För svensk del så har Triathlon och Ridsport precis besökt Rio under testtävlingarna, även om de svenska idrottarna inte tävlade. Det svenska seglingslandslaget är just nu på plats och deltar i seglingarnas testevents.

Här är ett urval av testeventen med svenskintresse

15-22 aug Segling
16 aug Cykel, landsväg
4-6 sep Kanot
15-22 sep Bågskytte
11 okt Cykel, MTB
18-21 nov Bordtennis
24-29 nov Badminton
26-29 nov Kanotslalom
26-29 nov Golf
10-12 dec Tennis
15-17 jan -16 Basket, damer
16-17 jan Judo
23-24 jan Taekwondo
30-31 jan Brottning, damer
19-24 feb Simhopp
12-16 apr Simning
14-25 apr Skyttesport
16-24 apr Gymnastik
22-26 apr Fäktning
29/4-1 maj Handboll, herrar

Partners

Huvudsponsorer, logotyper