Publicerad 13 augusti 2015

Thorpe blev världskändis

En amerikan är den som blivit mest känd från OS i Stockholm 1912 och det var James Thorpe som Kung Gustav V kallade för "världens förnämsta idrottsman".

Indianen Thorpe vann med förkrossande överlägsenhet både fem- och tiokampen. Men Thorpe, som efter sina guld i Stockholm, var något av folkets hjälte i USA blev fråntagen sina båda OS-guld.

Det visade sig nämligen att Thorpe hade, som många andra idrottsmän i USA, några år före spelen deltagit i en mindre lokal baseboll-liga och för det fått några dollar i veckan i ersättning. Det var ett brott mot IOK:s amatörbestämmelser och han blev diskad och fick skicka tillbaka sina båda guld.

James Thorpe, USA. Foto: Wiki free

Det hjälpte inte att Thorpe själv hade tackat nej till många sköna dollar efter sina guld i Stockholm eftersom han inte ville profitera på sin idrott.

Från 40-talet började en kampanj för att ge Thorpe upprättelse. Men under två IOK-presidenters tid hände ingenting. Varken Avery Brundage eller hans efterträdare Lord Killanin ville ändra på diskvalificeringen eftersom de ansåg att om man körde över företrädares beslut skulle det innebära farliga prejudikat.

Nu gick gulden till Ferdinand Bie respektive Hugo Wislander. Svensken hade tänkt ge medaljen tillbaka till Thorpe men det gick inte att ordna så han skänkte den till GCI (Idrottshögskolan) där den fanns till 1954 då den stals.

Thorpe själv spelade både baseboll och amerikansk fotboll i högsta ligan fram till 1926 då han slutade sin karriär. Han dog 1953 utblottad efter ett hårt liv där han aldrig lyckades besegra spriten.

Upprättelse 1983

Han fick upprättelse först 1983 då den då nytillträdde IOK-presidenten Juan Antonio Samaranch såg till att avbildningar av medaljerna från Stockholm överlämnades till Thorpes släktingar. På Olympiastadion finns nu också en speciell minnesplakett över Thorpe.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper