Publicerad 13 augusti 2015

Finlands genombrott

Finland fick under Solskensolympiaden i Stockholm 1912 sitt internationella genombrott som idrottsnation.

Den 204 man starka truppens stora hjälte var löparen Hannes Kolehmainen med sina tre guld. Känslan för fair play var inte så stor på den tiden som man kanske skulle kunna tro. Många tjuvknep förekom och i Kolehmainens guldlopp på 5000 meter försökte fransmannen Jean Bouin hindra finländaren på upploppet från att gå om. Bouin tog en vid sväng ut ur den sista kurvan för att försöka hålla Kolehmainen bakom sig. Men han lyckades inte och när det var 20 meter kvar av loppet pressade sig Kolehmainen förbi och slog också världsrekordet.

Finlands deltagande i Stockholms-OS var inte helt okomplicerat. Finland var vid den här tiden ett storhertigdöme under den ryske tsaren som först ville förbjuda Finland från att delta i spelen med egen trupp. Sverige gick in och medlade och Finland fick delta med egen trupp men under den ryska flaggan.

Herrarnas marathon, Finländaren Taavetti Heikki Kolehmainen leder före svensken Alexis Ahlgren. Foto: IOK:s arkiv

Vid invigningen stannade den finska truppen upp så att det bildades en lucka till den ryska delen av truppen när de marscherade in från Sofiavägstornet.

Men det var inte slut med detta. De finska gymnastikdamerna som gick i täten för truppen tog fram en finsk flagga som de tågade in med på Stadion. Men den svenska polisen uppmärksammade det hela och kunde helt odramtiskt ta flaggan i beslag innan truppen paraderade framför hedersläktaren.

Trots att Finland och Ryssland formellt sett var en nation så tävlade de mot varandra. I fotboll t ex slog Finland Ryssland med 2-1 och när det segrande lagets flagga skulle hissas var det således den ryska som gick i topp. För att undvika misstag fick man då lägga till en skylt med texten "Finland segrade". I fortsättningen löste man problemet med att hissa en blåvit vimpel direkt under den ryska flaggan.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper