Mia Hermansson in action. Foto: SOK

Publicerad 30 juni 2015

Judo-EM i Baku

Judo flyttade sitt EM till de Europeiska Spelen i Baku 2015 så startfälten innehöll Europaeliten i samtliga viktklasser. Tävlingarna innehöll även två klasser av den paralympiska grenen Blind judo där världnationen Azerbajdzjan har stora traditioner.

Mia Hermansson vinner över brittiskan Howell. Foto: SOK

Mia Hermansson slutade som bästa svenska i damtävlingen, på en sjundeplats i -63 kilosklassen. Mia ångade på fram till kvartsfinalerna, den första matchen vann hon på kast, Ippon. I den andra matchen mot brittiskan Howell var hon illa ute, poänglöst och med varningar emot sig. Med endast tio sekunder kvar på klockan lyckades hon kasta brittiskan och vann på Waza-ari, den näst högsta kastpoängen. I kvartsfinalen ställdes hon mot världstvåan Gerbi från Israel och trots en jämn match så fick hon se sig besegrad med den lägsta poänggraden Yuko.

-Det var Mias bästa match någonsin mot Gerbi, det var väldigt nära att hon slog henne. Mia har gjort en väldigt bra tävling idag, säger coach Robert Eriksson.

Robin Pacek mot fransmannen Pietri. Foto: SOK

Robin Pacek vann sin första match mot slovenen Cetic på Waza-ari men förlorade den andra mot fransmannen Pietri på fler varningar. Ett domslut som de flesta i det svenska judoteamet ställde sig lite tveksamma till.

Tommy Macias fick aldrig riktigt chansen att komma in i sin match i -73 kilosklassen, han åkte på ett snabbt kast efter tio sekunder mot Serbiens Ljubisa Kovacevic och där tog tävlingen slut för hans del.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper