Publicerad 26 juni 2015

Svensk dominans i Stockholm

Med nära en femtedel av den totala deltagarlistan från Sverige är det inte så underligt att svenskarna dominerade i resultatlistorna från Solskensolympiaden i Stockholm 1912.

I allmän idrott, det vill säga friidrott, hade de svenska arrangörerna lagt spjuttävlingen som första gren efter invigningen. Det var säkerligen inte av en händelse eftersom Sverige i Eric Lemming hade en av favoriterna. Lemmings värste konkurrent var Julius Saaristo, Finland. I finalen slog Lemming till med ett kast på 60,64 meter vilket säkrade guldet och Sverige fick den smakstart på den Olympiska veckan som arrangörerna hade hoppats på.

I tresteg tog Sverige en trippel med Gustaf "Topsy" Lindblom som guldmedaljör.

Oscar Swahn, Sverige brons i individuellt viltmål 2 skott, femma i enkelt skott och guld i lag. Foto: IOK:s arkiv

I skytte där man tävlade i 18 grenar firade Sverige stora triumfer med sju guld, sex silver och fyra brons. I ridsport var Sverige också mycket framstående med att ta fyra av de fem gulden som stod på spel.

Sveriges första OS-guld för damer togs av Greta Johansson i simhoppets 10 meter plattform.

Sveriges första damguld i olympiska spelen, Greta Johansson i simhopp 10 m plattform. Foto: IOK:s arkiv

I modern femkamp, som togs med på Coubertin initiativ, blev det en stor svensk dominans med sex svenskar bland de sju främsta. Den ende utlänningen som sprängde sig in i den svenska dominansen var amerikanen George Patton på en femte plats. Jo, det är den under andra världskriget så berömde pansargeneralen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper