Lisa Nordén. Foto: Ville Stokstad/TT

Publicerad 13 juni 2015

Lisa tog Sveriges första ES-medalj

Det blev en svensk medalj på den första tävlingsdagen av Europeiska Spelen i Baku. Lisa Nordén tog hem en bronsmedalj i damernas triathlon efter ett perfekt lopp.

Lisa Nordén med bronsmedaljen från damernas triathlon. Foto: SOK

Uppladdningen inför tävlingen har varit allt annat än optimal för Lisa som har kämpat med både en skadad hälsena och flera andra småskador under våren. Det är framförallt löpningen som hon inte kunnat träna fullt ut.

-Inför OS i London hade allt gått som på räls i uppladdningen, men nu har det varit helt omvänt. Så får jag till ett perfekt race där alla omständigheter går min väg och jag lyckas få ut maximalt av min egen förmåga, säger Lisa Nordén.

Det var nästintill orkanvindar i Baku under dagen för triathlontävlingen. Lisa Nordén och de övriga fältet i damernas triathlon fick kämpa både med stora vågor i simningen och med rejäl motvind på cyklingen. Efter en bra genomförd simning så lyckades Lisa tillsammans med OS-mästarinnan Nicola Spirig, Schweiz och Holländskan Rachel Klamer skapa en rejäl lucka ner till fältet under cyklingen vilket gav ett betryggande avstånd ner till den jagande gruppen inför löpningen.

Väl hemma i ES-byn blev Lisa och hennes ledarteam firade av hela den svenska truppen på plats. Foto: SOK

Matilda Ekholm under dagens match mot Rumänien. Foto: GettyImages

- Jag är så otroligt glad. Jag reste hit med inställningen att bara genomföra ett bra lopp och få mer racevana och så händer det här. Det är väldigt inspirerande inför satsningen mot OS i Rio, säger en väldigt glad Lisa Nordén tillbaka i ES-byn.

Svenska pingisdamerna skrällslog Rumänien

Bordtennislagen gick båda in i tävlingen idag och det svenska damerna stod för den största skrällen när de slog ut tredjeseedade Rumänien med 3-1. I morgon möter de Ukraina i kvartsfinal.

Även herrarna vann i första omgången. De slog Ukraina med 3-0 och får nu tuffast möjliga motstånd i kvartsfinalen där de möter förstaseedade Tyskland.

Stekande sol och tuffa tag i Mountainbikebanan

De svenska mountainbikecyklisterna hade också tävlingsdag idag. Jenny Rissveds var först ut i damernas race där hon hängde med tätklungan bra på de två första varven. På grund av de kraftiga vindarna så blev det taktiska körningar med mycket närkontakt och Jenny fick ta emot sin beskärda del av tacklingar längs banan. Efter några krascher halkade hon efter en bit och trots bra upphämtning lyckades hon inte komma ikapp täten. Jenny, som till vardags ännu tävlar på U-23-touren slutade på en åttondeplats i Baku 2015.

I herrloppet tog Schweiz en solklar trippelseger. Matthias Wengelin jobbade sig upp konstant under loppets gång och slutade på en femtondeplats. Ett fall framåt efter en motig försäsong. Även Emil Lindgren har haft en svår försäsong med ett otäckt armbrott och gjorde i princip sin första tävlingsstart på tre månader. Emil slutade på en 20:e plats.

Jenny Rissveds under damernas MTB-lopp. Foto: SOK

Tre av de svenska herrbrottarna har också tävlat idag, Zakarias Tallroth i -71 kilo, Alexander Jersgren i -80 kilo och Theodoros Toinousidis i -98 kilo. Tyvärr lyckades ingen av dem ta sig ända fram till matcherna om medaljerna.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper