Mikael Ymer, tennis, under talangselektionen i maj. Foto: SOK

Publicerad 12 juni 2015

Tre aktiva förstärker Topp- och talang

Tennisspelarna Mikael Ymer och Susanne Celik samt alpinåkaren Charlotta Säfvenberg är de nya aktiva som tas in i SOK:s Topp- och talangprogram från och med 1 juli.

Det är resultatet av vårens talangselektion för intag till SOK:s stödprogram Topp- och talang.

Vad är Topp- och talangprogrammet?

Topp- och talangprogrammet är ett skräddarsytt stöd för aktiva inom de olympiska idrotterna som bedöms ha potentialen att kunna nå medaljkapacitet på OS på tre till sex års sikt. SOK har drivit programmet har sedan 1998 och det finansieras av SOK:s sponsorer.

Stödet är skräddarsytt för varje aktiv och baserat på individuella utvecklingsplaner för vad som behövs för att inom tre till sex år finnas i världstoppen. Den aktive, dennes personlige tränare och OSF:s sportsliga ledning ska få möjlighet att göra det som krävs för att uppnå drömmen om att ta medalj på ett OS. Initiativet är deras och SOK:s roll är att kvalitetssäkra och föra in erfarenheter från andra idrotter och från andra länder.

De aktiva är föremål för regelbunden uppföljning och om inte utvecklingen pekar åt rätt håll efter två till fyra år får den aktive lämna programmet. Årligen utvärderas att den planerade satsningen och genomförandet håller hög internationell kvalitet.

Ett väl fungerande samarbete mellan OSF:s sportsliga ledning och SOK:s sportchefer är centralt för genomförandet av utvecklingsplanerna och för samordningen av OSF:s landslagsprogram.

Ger stödet resultat?

Utfallet av stödet till talanger har en dokumenterat hög nivå enligt SOK:s egna statistik. Drygt 30 procent av de aktiva som får stöd av Topp- och talangprogrammet lyckas ta steget till medaljkapacitet vid VM eller OS efter fyra till sex år. Utfallet är i stort på samma nivå för vinter- och sommaridrotterna och för herrar och damer.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper