Publicerad 4 juni 2015

OS-debut för damboxning

Damboxning gjorde debut på OS-programmet med tre viktklasser. Anna Laurell blev historisk som första svenska olympiska damboxare. 

Anna, som boxades i mellanvikt, vann sin första match enkelt men i andra omgången blev det stopp mot blott 17-åriga amerikanskan Claressa Fields som slog den nästa dubbelt så gamla Anna med siffrorna 18-14. Fields gick sedan hela vägen och vann OS-guldet i klassen. För övrigt USA:s enda guld i hela boxningsturneringen. 

På herrsidan hade Sverige med två boxare. I lätt weltervikt blev det stopp även här i den andra omgången för Anthony Yigit mot blivande silvermedaljören Denys Berintyk, Ukraina, som vann knappt med 24-23. 

I flugvikt blev det respass direkt för Salomo N’Tuve som förlorade klart mot Kazakstans Iljas Sulejmenov som vann med 13-8. 

Boxningen drog som vanlig storpublik och hemmapubliken kunde glädja sig åt stora framgångar. Tre guld, ett silver och ett brons blev Storbritanniens facit. 

Två av turneringens mest populära boxare var damer. Hemmaboxaren Nicola Adams vann den lättaste klassen mot Kinas dubbla världsmästarinna Ren Cancan. Adams enorma glädje fick den fullsatta arenan att även den explodera i enorma glädjeyttringar. 

Irlands Katie Taylor kom till OS-turneringen med fyra raka VM-guld och gjorde inte heller någon besviken. På vägen till guldet mötte hon i kvartsfinalen hemmafavoriten Natasha Jones i kvartsfinal. Seger med 26-15 i det som experterna kallade för turneringens bästa match. 

Damernas debut i OS blev en stor succé och Internationella Boxningsförbundet talade direkt efter turneringen om att utöka antalet damklasser till spelen i Rio fyra år senare.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper