Sarah Sjöström blir naturligtvis en av de största attraktionerna i den nya internationella stortävlingen i Eriksdalsbadet i Stockholm. Foto: Jack Mikrut, SOK.

Publicerad 28 maj 2015

Simeliten till Stockholm

Den europeiska simeliten kommer till Stockholm och Eriksdalsbadet i månadsskiftet mars/april nästa år. Tävlingen kommer få status av OS-kvaltävling vilket innebär att simmarna har möjlighet att klara de internationella kvaltiderna.

Varje nation får delta med maximalt 52 simmare, 26 herrar och 26 damer, vid OS i Rio 2016. I varje gren får varje nation ha högst två simmare och högst ett lagkappslag i varje lagkapp. Allt förutsatt att de minst klarat de internationella kvaltiderna.

Sedan är det upp till varje nation att ha egna uttagningskriterier.

För svensk del har uttagningskriteriet sedan länge varit att kunna konkurrera om en åttonde plats individuellt.

Godkända kvaltävlingar är VM, kontinentmästerskap, nationella mästerskap och uttagningstävlingar och tävlingar godkända av det internationella simförbundet, FINA.

Tävlingarna i Eriksdalsbadet kommer ha ett fullt mästerskapsprogram och avgöras under fyra dagar.

-Planen är att arrangera tävlingen minst tre år framåt. Det blir ett utmärkt tillfälle för vår simelit att mäta sig mot Europas bästa simmare, säger Bengt Jönsson, förbundsdirektör på Svenska Simförbundet.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper