Tennisspelaren Susanne Celik gör sig redo för syreupptagningstest. Foto: SOK

Publicerad 21 maj 2015

Talanger vill in i hetluften

Under onsdagen och torsdagen genomför Sveriges Olympiska Kommitté en av två årliga talangselektioner på Bosön. Fem aktiva från Alpint, Längd och Tennis är på plats tillsammans med sina tränare.

Under två dagar genomförs SOK:s talangselektion med de aktiva som förbunden anser vara redo att kliva in i SOK:s Topp- och talangprogram. Talangerna får möta SOK:s resursteam och genomgår hälsoundersökning, rörelsescreening och fysiska tester.

Dessutom ingår en personlig intervju med SOK:s sportchefer som vill få en så heltäckande bild som möjligt av de aktivas inställning till sitt idrottande, sin satsning och de förutsättningar de har i vardagen.

- Med hjälp av tester och intervjuer får vi en bra bild av vad som finns på plats i deras satsningar i dagsläget. Syftet är att kunna identifiera vilka områden som behöver förbättras där SOK:s stöd kan komplettera befintligt upplägg för att göra bäst effekt. Det kan handla om exempelvis material, tränartid eller tränings- eller sparringläger. Det skiljer sig från fall till fall, berättar SOK:s sportchef Glenn Östh.

Vårens selektion består av följande aktiva: Mikael Ymer, tennis, Susanne Celik, tennis, Charlotta Säfvenberg, alpint, Jens Burman, längdskidor, Sofia Henriksson, längdskidor.

Svaret på om de kommer med i programmet eller inte får de aktiva reda på om några veckor.

Fem aktiva är en rekordlåg siffra i selektionssammanhang, som vanligtvis brukar ligga någonstans mellan 10-20 aktiva. -Visserligen har vi haft två avhopp på grund av skador men det är ett oroväckande tecken att det finns färre talanger som är redo för steget in i programmet, säger Glenn Östh.

Läs mer
Fler bilder hittar du på SWEolympics Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper