Ledarna från 13 av de 16 idrotter som kommer representera Sverige i Baku 2015. Foto: SOK.

Publicerad 10 maj 2015

Ledarträff inför Europeiska Spelen

Om fem veckor invigs de första Europeiska Spelen (European Games) i Baku, Azerbajdzjan.

6000 aktiva och 3000 ledare från 30 idrotter kommer att finnas på plats när spelen invigs den tolfte juni. Sverige kommer att ha en trupp på cirka 75 aktiva.

Den svenska ambassadören i Azerbajdzjan, Mikael Eriksson. Foto: SOK

SOK samlade i veckan ledarna för de deltagande 16 idrotterna för både sportslig teknisk information samt information om landet Azerbajdzjan.

I åtta av idrotterna står kvotplatser eller rankingpoäng i de internationella kvalen mot OS i Rio 2016 på spel.

Brottningen och judo genomför dessutom sina ordinarie EM inom ramen för Europeiska spelen.

Karate med på tävlingsprogrammet

Några icke olympiska grenar finns på tävlingsprogrammet, bland annat karate där Sverige kommer att delta.

Spelen kommer att genomföras i tre kluster av arenor i olika områden av Baku. Friidrott, sim- och gymnastikarenorna är nybyggda. Övriga arenor är temporära eller renoverade. Alla aktiva kommer att bo i ett bostadsområde som under spelen tjänar som egen by för alla aktiva och ledare.

-Tävlingsarenorna samt byn för aktiva och ledare håller bra nivå och de tekniska förberedelserna av spelen har fungerat väldigt väl säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK och Chef de Mission för den svenska truppen.

-Förutom det sportsliga är det idag en naturlig del i förberedelserna för OS och andra tävlingar att också informera ledare och aktiva om det land vi åker till, fortsätter Reinebo.

Ambassadören informerade

På träffen medverkade därför Sveriges ambassadör för Azerbajdzjan, Mikael Eriksson som berättade om landet, dess historia och dagens politiska läge.

-Sverige har haft diplomatiska förbindelser med Azerbajdzjan sedan landet blev självständigt 1991 och vi öppnade en ambassad i Baku förra året, konstaterade Mikael Eriksson.

Robert Hårdh från Civil Rights Defenders informerade om den kritik som finns mot hur regimen i Azerbajdzjan hanterar mänskliga rättigheter och om att det finns stora inskränkningar i press- och yttrandefriheten.

Viktigt att vara informerad

- Det är viktigt att aktiva och ledare är väl informerade om situationen i landet de ska tävla i. Samtidigt tror vi på idrottens förmåga att bygga broar och öppna dialog över gränserna. Det är självklart för oss att delta och vi litar på garantierna om att spelen kommer att genomföras enligt idrottens regler och värderingar, säger Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, och tillägger:

- Respekten för varje individ är grundläggande i den olympiska rörelsen. Idrottsarenan ska vara en symbol för den respekten, inte en plats för utspel eller åsiktsuttryck. Samtidigt är yttrandefriheten okränkbar och alla har rätt att t ex i en intervju uttrycka sin åsikt lika väl som man har rätt att avstå från att göra det.

Robert Hårdh från Civil Rights Defenders. Foto: SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper