Publicerad 5 maj 2015

VM bra genrep för Rio-OS

Årets höjdpunkt för simlandslaget – och ett delmål på vägen mot OS i Rio – är VM i ryska Kazan i början av augusti.

-VM blir ett genrep inför OS. Vi kommer att ha en pre-camp i Eriksdalsbadet i sommar. Det är riktigt fina förutsättningar där och så är det bra att det är en inomhushall eftersom de flesta internationella tävlingar numera avgörs inomhus, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

Sarah Sjöström under OS i London 2012. Foto: Jack Mikrut, SOK

Två saker har varit tydliga inom svensk simning på senare år. Det är i princip bara damerna som tar medaljer. Och det är främst på sprintsidan – och till viss del på medeldistans – som det blir pallplatser.

-Herrarna är inte riktigt där än, så är det. Positivt var i alla fall att Simon Sjödin fick sitt internationella genombrott på EM 2013 även om han tyvärr inte har lyckats följa upp det riktigt sedan dess. Nu lyckades han ändå, i likhet med Erik Persson, kvala in till årets VM tack vare en fin avslutning på 2014 vid en tävling i Amsterdam.

Samträning framgångsfaktor

Eftermiddagens pass på Eriksdalsbadet pågår som bäst i 25-metersbassängen. Herrarna och damerna tränar tillsammans.

-Att kunna sparra mot herrar kan vara en framgångsfaktor för damsimmarna, tror Ulrika.

Att samla många landslagssimmare på en plats – Eriksdalsbadet – har bidragit till att skapa en fungerande prestationsmiljö.

-Jag tror mycket på detta med att man tränar i grupp. Sedan får förstås inte grupptänkandet ta över. Det krävs en individualisering av träningen också, säger Ulrika.

Förebilder saknas

När Ulrika själv var aktiv fanns det ett koppel framgångsrika – manliga- simmare. Namn som Anders Holmertz, Tommy Werner, Stefan Nystrand och Lars Frölander är för alltid inskrivna i den svenska simhistorien. Men det var länge sedan nu och i dag saknas det förebilder för de yngre simmarna när det gäller de längre distanserna – på både herr-och damsidan.

-Jag har fortfarande kvar mitt distriktsrekord från 1982 på och det är väl någonstans lite sorgligt. Vi har initierat en del distansprojekt genom åren men det har än så länge inte fallit så väl ut. Nu finns det några lovande killar födda 1997 och 1999 som gjort bra resultat på nationell nivå och där vi bjöd in några av dem till ett av våra landslagsläger.

Rio slutmålet

Landslagssimmarna jobbar efter fyra-års cykler. Det är OS som är det allra största målet. Delar av truppen har redan besökt Rio för att bekanta sig med staden och känna in atmosfären. De besökte OS-byn, kunde konstatera att några OS-bassänger ännu inte byggts och flög sedan vidare till staden Florianopolis för ett träningsläger.

-Vi diskuterar för närvarande, i samråd med SOK, var vi ska lägga vårt förläger inför OS. Brasilien är ett alternativ, Stockholm ett annat liksom Teneriffa. USA har också diskuterats. Fördelen där att vi då kommer in i dygnsrytmen för OS-tävlingarna. Försöken kommer att gå klockan 13.00 och finalerna klockan 22.00. Vi är lite ovana med det så det gäller också att fundera lite över ett upplägg som fungerar kring träning, mat och sömn, säger Ulrika Sandmark.

Partners