De svenska simmarna är taggade inför kommande OS i Rio 2016. Foto: Leif Larsson, SOK

Publicerad 5 maj 2015

Simmare bekantar sig med Rio

En viktig förberedelse för att kunna prestera bra under ett OS är att vara bekant med omgivningarna och tränings- och tävlingsanläggningar. Det är en av anledningarna till att det svenska simlandslaget förtillfället befinner sig på träningsläger i Rio, ett och ett halvt år innan OS.

Sveriges Olympiska Kommitté har som mål att så många som möjligt av kommande svenska OS-trupper ska ha varit på plats på OS-orten innan spelen.

Att komma till en ny stad – kanske till och med en ny världsdel för första gången innebär distraktionsmoment som är bäst att klara av i förväg istället för att de ska uppstå när man inför sitt livs viktigaste tävling. En sådan enkel sak som att man redan har sett ”obligatoriska” sevärdigheter gör att man har lättare att bibehålla fokus på sin tävling under den skarpa OS-situationen.

Under januari har därför simlandslaget förlagt ett träningsläger i Rio. De fyra första dagarna väntade träning på OS-träningsarenan Maria Lenk och upptäcksfärder i staden Rio. Sedan väntar tio dagars träningsläger i Florianopolis.

Med på lägret är 11 simmare, tre tränare, förbundskapten, sjukgymnast, läkare samt SOK:s fysrådgivare. De har sällskap med Tysklands landslag vilket både ger simmare och tränare möjligheter till bra sparring och erfarenhetsutbyten.

Följande simmare är på plats i Rio:

Sarah Sjöström, Michelle Coleman, Louise Hansson, Ida Lindborg, Stina Gardell, Simon Sjödin, Christoffer Carlsen, Adam Paulsson, Erik Persson, Axel Pettersson och Mattias Carlsson.

Efter ett av träningspassen i Rio fick simmarna besök av en grupp barn från ett barnhem för cancersjuka. Ett nyttigt perspektiv på tillvaron och idrotten. Foto: Leif Larsson, SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper