Om en månad börjar den slingriga vägen till OS i Rio 2016 för förbundskaptenerna Helle Thomsen och Thomas Sivertsson. Foto: Emma Lukins, TT.

Publicerad 4 maj 2015

Slingrig väg till Rio 2016

Hur stor den svenska OS-truppen i Rio blir avgörs inte minst av utfallet i kvalen för landslagen i handboll, fotboll och basket. För de svenska handbollsdamerna börjar den slingriga vägen mot Rio med VM-playoff borta mot Kroatien den sjunde juni.

Norge är – som regerande världsmästare – redan OS-klara. För svensk del blir det förhoppningsvis OS-kval nästa vår. Men då gäller det att först besegra Kroatien och därmed kvalificera sig för VM-slutspelet i Danmark i december.

Väl där behöver Thomas Sivertssons landslag se till att placera sig bland de sju främsta nationerna.

I OS-kvalet delas länderna sedan in i grupper om fyra där de två bästa nationerna i varje grupp kan boka biljetter till Rio.

Hängde ni med?

Inte hel koll

-Vi tar en sak i taget. Jag har faktiskt inte hundra procents koll på alla kvalificeringsturer ännu, säger förbundskapten Thomas Sivertsson.

En sak i taget betyder bland annat att ledningen nu har ägnat sig åt sin Kroatienläxa med sedvanliga videoanalyser av motståndet.

Den 31 maj samlas truppen i Lund. Bakom sig har man ett framgångsrikt Europamästerskap som slutade med ett meriterande brons.

-Jag tycker att vi har närmat oss toppskiktet i världen. Samtidigt har bredden på världstoppen ökat på senare år. Därför kan man inte per automatik säga att det är dåligt om vi inte skulle klara av att gå långt i ett mästerskap. Man får utvärdera själva prestationen istället, säger Thomas Sivertsson.

Större världsbredd

Om det tidigare fanns sex - sju länder med kapacitet att vinna ett mästerskap så är den siffran, enligt Thomas Siwertsson, i dag uppe i elva - tolv nationer. Spanien, Frankrike, Montenegro, Danmark, Tyskland, Serbien, Holland, Brasilien, Ryssland, Norge och Sverige.

-Alla har de vid olika tillfällen visat prov på högsta internationella klass. Men ingen kan påstå annat än att det är Norge som varit de senaste årens stora dominanter, konstaterar Thomas Sivertsson.

Vad är det som gör norskorna så bra?

Snabbare spelare

-Norge har lite snabbare spelartyper på nio meter än vad vi har. Dom lyckas ofta behålla farten i anfallsspelet, även när de inte kommer till avslut i första läget. Just detta är också något som vi jobbar hårt med på våra samlingar, förklarar Thomas Sivertsson.

För att få till den där önskvärda farten i anfallsspelet så gäller det att trimma ihop lagdelarna. Men det hör till en förbundskaptens lott att antalet samlingar är få och tiden knapp.

OS ger unika samlingar

-Det är på samlingarna man verkligen har chansen att utveckla spelet. Där är OS unikt i att det normalt är det enda tillfället då man har tillgång till spelarna under en längre förberedelseperiod. Den andra möjligheten att få ihop lagspelet är förstås att – som i EM senast – gå långt i turneringarna och på så sätt få den viktiga kontinuiteten, säger Thomas Sivertsson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper