Ledarutvecklingskonsulten Johan Plate pratar Coaching för prestation. Foto: SOK

Publicerad 22 april 2015

Hur når vi så långt som möjligt?

Över 50 av Sveriges olympiska förbundskaptener och tränare har samlats på Arlanda Hotellby inom ramen för SOK:s coachprogram för att diskutera prestationsutvecklings- och ledarfrågor.

Coach Rio, Sveriges Olympiska Kommittés ledarutvecklingsprogram för sommarolympiska tränare och förbundskaptener, börjar nu närma sig upploppet. Detta är den fjärde av fem samlingar som har pågått sedan 2013 och som syftar till att förbereda och fortbilda ledarlaget som kommer jobba inom de olympiska idrotterna på plats i Rio 2016.

Samtidigt påbörjar nu vinteridrotterna sin långsiktiga resa mot OS 2018 i Sydkorea och Coach PyeongChang samlas för första gången och för första gången på många år så samlar nu SOK båda dessa grupper vid ett och samma tillfälle.

Vintercoacherna som startar resan mot PyeongChang 2018: Mattias Hadders, skridsko, Christina Helgesson, konståkning, Anna Hörnqvist, konståkning, Mattias Nilsson, skidskytte, Olof Östholm, ishockey dam, Peja Lindholm, curling, Alexander Majorov, konståkning. Foto: SOK

-Erfarenhetsutbytet är alltid en av de stora behållningarna med dessa samlingar och det är inte ofta som sommar- och vinteridrotter får tillfällighet att träffas så här. Förhoppningsvis har de massor de kan lära av varandra, säger Olle Anfelt som är ansvarig för SOK:s ledarutvecklingsprogram.

Efter ett inledande pass för respektive sommar- och vinteridrotter som fokuserade på ren OS-information så sparkade dagens tema igång med ledarutvecklingskonsulten Johan Plates föredrag ”Coaching för prestation”. Med både humor och flera tankeställare uppmanade Johan gruppen att våga bryta mönster och att ”aldrig erkänna att ni kommer att förlora förrän ni faktiskt gjort det”.

Nästa pass handlade om att ta vidare Johans idéer kring mental träning och koppla ihop det med den fysiska prestationsutvecklingen. Under ett långt diskussionspass fick ledarna i olika idrotter byta erfarenheter och stöta och blöta sina olika problemsituationer för att hitta gemensamma nämnare.

Minnesmästaren Idriz Zogaj testas i minneskonster av handbollsdamernas förbundskapten Thomas Sivertsson. Foto: SOK

Dagen avslutades med en lång session med förbundskaptenen för minnesvärldsmästarna, Idriz Zogaj som satte gruppens hjärnor på prov och lärde ut många tips och tekniker i att träna hjärnan. Likheterna med fysisk träning visade sig vara många!

Partners

Huvudsponsorer, logotyper