Petter Menning på träningslägret i Florida. Foto: Evelina Menning

Publicerad 20 april 2015

Het sommar väntar kanotisterna

De senaste vintrarna har det svenska kanotlandslaget förberett sig i soliga Florida. 2016 utgör inget undantag.

Snart väntar en het sommar med VM – som även fungerar som OS-kval – i italienska Milano.

-Vi brukar ha ett längre träningsläger mellan sex och tio veckor i Florida från februari till mitten av april. De paddlar på kanaler där och det är mycket bra förutsättningar för kanot, säger förbundskapten Martin Hunter.

Fler länder än Sverige har insett fördelarna med att förlägga en stor del av vinterträningen till Florida. I år var till exempel Norge, Danmark och Kanada också på plats.

Lydiga kanotister

-Vi har tränat en del med det kanadensiska landslaget för att få en bra sparring. Själv har jag varit i Florida till och från under den tiden. Men det sköna är att jag vet att när jag lämnar dem så kommer de att följa de program de fått till punkt och pricka, säger Martin Hunter.

I Florida är landslagskanotisterna samlade. Så är det inte på hemmaplan där de aktiva tränar med sina respektive klubbar. Något nationellt träningscentra – motsvarande det som finns i vårt grannland Danmark – finns ännu inte. Skulle det behövas?

Australisk dröm

-Visst hade det varit fint med ett sådant centra. Drömmen vore förstås ett centrum liknande det man har i Australien på Guldkusten med fantastiska träningsförhållanden och full support. Men vi är inte i närheten av de resurserna och jag tycker trots allt att det flyter på rätt bra. De aktiva får sina program av mig som de följer i sin klubbträning. En nackdel med ett centra är ju också att man plockar bort de bästa kanotisterna från klubbmiljön som då blir lidande, säger Martin Hunter.

Genrep för VM i Baku

I maj inleds tävlingssäsongen med Europamästerskapen i Tjeckien följt av det nyinrättade European Games i Baku i juni.

-Jag vet egentligen inte så mycket om den tävlingen men det ska väl fungera som Europas motsvarighet till Pan American Games och Asian Games efter vad jag förstått. För oss passar det i alla fall bra med en tuff tävling en och en halv månad före VM i Milano. Det är då vi ska vara på topp, säger Martin Hunter.

Det landslagskanotister världen över har huvudfokus på i år är VM i augusti. Ett VM som förstås är dubbelt laddat i år med tanke på att det samtidigt står ett antal OS-platser på spel.

Extremt tuffa kval

På förhand bedöms herrarnas K-4, K-2 med Christian Svanqvist och Erik Svensson och Petter Menning K-1 200 meter ha störst chanser att kvalificera sig. Störst förhoppningar på damsidan ställs på Sofia Paldanius, som kom fyra på K-1 500 meter vid OS i London (Sofia som för övrigt valt att ladda upp i Australien), K-4-besättningen och Linnea Stensils på K-1 200 meter.

-Det blir extremt tuffa kval. Det finns totalt 250 OS-platser att tävla om i samtliga klasser vilket betyder att det krävs topp-sex eller topp-åtta placeringar för att kvalificera sig. I K-4 till exempel finns sex europeiska platser och vi kom just sexa i EM senast – så det är precis på gränsen där. I dagsläget är Petter Menning – som ju är världsmästare på – den av våra kanotister som har den största potentialen, säger Martin Hunter.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper