Publicerad 13 april 2015

Svensk OS-plats i damernas luftgevär

Sverige har sin första startplats i skyttesport till OS i Rio klar. Detta efter att Michaela Arvidsson slutat fyra i finalen i damernas luftgevär på världscupen i Changwon, Kina i helgen.

Foto: Karl Olsson/ www.skyttesport.se

Michaela Arvidsson som gör sitt första år som senior och gjorde debut på världscupen i Changwon, Kina i helgen gick igenom grundomgången med 417,4 poäng. Ett resultat som innebar att hon höjde sitt eget svenska rekord med 0,4 poäng, låg femma i tävlingen och var därmed klar för sin första världscupsfinal.

I finalen klarade hon sig kvar med ganska god marginal när de första tre-fyra skyttarna slogs ut, men hon var aldrig riktigt nära att hota om pallplatserna. Men hon kämpade sig till en mycket fin fjärdeplats på sin första världscup.

Michaela Arvidssons fjärdeplats innebar att Sverige knep den tredje och sista kvotplatsen till OS i Rio de Janeiro 2016 som fördelades i den här tävlingen. Detta i och med att vinnaren, kroatiskan Snjezana Pejcic, redan tagit en kvotplats till Rio. Detta är Sveriges första kvotplats till OS i Rio och den är givetvis mer än välkommen.

– Det är fantastiskt roligt. Det är första kvotplatsen sedan 2004 på gevärssidan så det här är något vi har jobbat mot i många år. Det är jättekul och jag hoppas att det här är en injektion för övriga skyttar i skyttesverige. Och det är kul att Michaela, som gjorde sin första landslagstävling på luft-EM, visar att det går. Bara man levererar resultat så händer det, säger förbundskapten Mats Eriksson i skyttesportförbundets pressmeddelande.

Michaela själv är tagen och nästintill chockad efteråt.
– Overkligt. Så kan man säga. Jag har velat åka på världscup länge och bara att göra det är ju ”wow”. Och så kommer man hit och tänker att man ska göra sitt bästa och se hur långt det räcker, och tänker att om det går bra så kommer jag kanske topp 20… Jag hade inte förväntat mig att komma till final. Men jag hade en väldigt bra känsla i kroppen, med bra uppladdning och en bra plan, så jag bara körde på och hoppsan så var jag i final. Försökte sedan ladda om och köra på i finalen, och hoppsan – fyra och kvotplats. Innan en sådan här tävling kan man sätta upp scenarion, där man ser sig själv skjuta bra och gå till final och kanske vinna. Men det är ju bara drömscenarion, så det är ju konstigt att det är på riktigt. Fantastiskt, säger hon.

Även sportchef Jonas Edman är nöjd i dag.
– Jag tycker att det är otroligt häftigt. Vi längtar ju efter alla sorters kvotplatser, men att få en i damernas gevär är extra häftigt. Senaste damen i gevär som vi hade på OS tror jag var Carina Jansson och Anita Karlsson på OS i Seoul, oavsett är det riktigt länge sedan. Så det här var positiva nyheter att vakna till, säger han.

Kvotplatsen tillfaller landet och innebär att Sverige har en startplats på OS. Vem som tilldelas platsen bestäms i ett senare skede.

Läs mer på Skyttesportförbundets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper