Publicerad 27 mars 2015

Prio mot Rio: prestationsutveckling

Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef fortsätter att förklara den andra av fem områden som har högsta prioritet i arbetet mot OS i Rio 2016. Det handlar om prestationsutveckling.

Fredrik Lööf och Max Salminen tog OS-guld i London 2012 och låg även på en väldigt bra resultatnivå året inför. Foto: Scanpix

Framgång på ett olympiskt spel är inget snabbjobb. Det behövs långsiktighet och klokskap, samt lika mycket motivation och glädje för att timme efter timme genomföra den vardagliga träningen då grunden läggs. Ett faktum som gäller för såväl aktiva som tränare. Några av SOK:s verktyg för att höja kvaliteten runt idrottaren är exempelvis utvecklingsdialoger, personliga utvecklingsplaner, kapacitets- och träningsplanering.

- Det handlar i grund och botten om att systematiskt göra träningsjobbet med fullt fokus. Frågor som behöver ett svar är till exempel ”Vad är viktigast i det dagliga träningsarbetet – och hur kan vi bli bättre på det?” Prioriteringen måste inriktas mot att utveckla de områden som verkligen kan göra skillnad i prestationen. Inom SOK kan vi exempelvis ställa oss frågan om vi använder våra specialister och resurser på ett optimalt sätt, säger Peter Reinebo.

En toppidrottare kan få en raketutveckling från en säsong till en annan, men normalt byggs kapaciteten upp gradvis, år från år. Den aktives kapacitetsutveckling under 2015 och uppnådda internationella nivå kommer ganska väl att spegla vad man kan förvänta sig under OS-året 2016.

Säsongen 2015 är alltså ett väldigt viktigt år av många i satsningen mot Rio men också ett år som kan ge grunden för kommande års utveckling mot nästa prestationsnivå. Att under hantera de viktiga OS-kvalen under 2015 och samtidigt utveckla vissa av sina kapaciteter kan vara en kvalificerad utmaning.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper