Publicerad 25 mars 2015

Prio mot Rio - framåt, uppåt!

Nedräkningen mot Olympiska Spelen i Rio passerade precis 500 dagar. För aktiva, ledare och SOK-personal i den svenska OS-truppen råder febril aktivitet. I en artikelserie presenteras fem områden som har högsta prioritet mot augusti 2016. Först ut är målsättningar.

Foto: Rio 2016

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har en tydlig vision som sammanfattas i formeln 2020-20. Det vill säga att den svenska OS-truppen lyckas bärga 20 medaljer under OS 2020 i Tokyo.

När det gäller målsättningen för OS i Rio 2016 så görs först en prognos av truppens styrka i slutet av 2015. Den officiella målsättningen spikas sedan ett par månader innan OS-invigningen när alla fakta om truppens storlek, kapacitets- och resultatnivå finns tillgängliga.

- Vi tror att det är viktigt att jobba med individuella målsättningar och mål för gruppen samt att på vägen upprätta olika delmål. Det kan generera mycket energi och kraft för de aktiva, men också för ledare och övriga runtomkring, säger Peter Reinebo som är verksamhetschef på SOK och kommer att vara svensk truppchef vid OS i Rio.

Peter Reinebo berättar att den huvudsakliga inriktningen så här långt inför spelen är att truppen i Rio ska vara både större och mer slagkraftig än var de svenska trupperna var i Peking och London. Att resultatmålet sen ska stavas medaljer är ju ingen hemlighet. Men samtidigt är det viktigt att kommunicera att detta rör sig om en långsiktig process där utveckling av kapacitet är det centrala.

- Målet är att OS-truppen ska vara bättre än förra gången och alla ska lyckas prestera på topp, men för det flesta aktiva så utgör inte Rio 2016 något slutmål i karriären. Bilden av att vara på väg framåt uppåt som trupp skapar ofta en god känsla och sänker också pressen något. Topp- och Talangprogrammet kommer att fortsätta även efter Rio som för vissa aktiva kan ses som en lärdom och ett steg på vägen mot medaljer i Tokyo 2020, säger Peter Reinebo.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper