Publicerad 7 mars 2015

Mästarna har redan träffats av Agnes

Boxaren Agnes Alexiusson, som ingår i SOK:s Topp- och talangprogram, har precis tagit steget upp i seniorvärlden.

Ett stort kliv för 19-åringen från Värnamo som klarats av galant. Segrar mot en världsmästare och en europamästare ger hopp om en ljus framtid.

Agnes Alexiusson. Foto: SOK

Den senaste skalpen togs vid den stora internationella Strandja-turneringen i Bulgarien. Turneringen räknas som en av världens största amatörturneringar med deltagande från 37 länder och drygt 200 boxare.

Europamästarinnan 2014 och VM-trean 2014, Elena Vystropova, Azerbaijan, besegrades med 2-0.

Vystropova är rankad som nummer två i världen just nu.

Snäppet högre, världsetta och världsmästare 2014, är ryskan Elena Beljakova rankad som. Men inte ens det imponerade på Agnes som i sin seniordebut vid en turnering i Borås i januari slog den välmeriterade ryskan i semifinalen.

Teknisk och lekfull

-Jag hade ingen som helst press på mig och det var nog ingen som tippade att jag skulle vinna matchen, säger Agnes.

Agnes är en teknisk boxare och beskriver själv sin boxning som ”lekfull”.

-Jag boxas gärna med händerna nere och det ser kanske lite kaxigt ut. Men när jag började med boxningen hade jag guarden rätt högt. Men allt eftersom självförtroendet vuxit har jag hittat min egen stil. Jag är också ganska explosiv, förklarar Agnes.

Agnes tränas av Ulf Persson och han har inte haft någon anledning att ändra på Agnes stil.

Hårtslående

-Det gäller att inte ta så mycket smällar och Agnes klarar av det tack vare att hon har så bra avståndsbedömning. Hon slår också mycket hårt vilket inger respekt hos motståndarna, säger Ulf Persson.

Agnes teknik håller bra bland seniorerna. Kvar att förbättra är fysik och även den mentala delen.

För att förbättra fysiken åker Agnes då och då ned till Klippan i Skåne för att där träna med de svenska landslagstjejerna i brottning.

-Det är verkligen roligt. Det har gjort att jag kommit igång med styrketräningen och nu kör jag dessutom en hel del tyngdlyftning, säger Agnes.

Sparrar kot killar

Att hitta bra sparring är inte alldeles enkelt i Värnamo. Därför blir det en hel del bilåkande runt om i Sverige.

-Jag sparrar mycket mot killar. Det finns ju inte många tjejer som är på min nivå. När jag var yngre sparrade jag bara mot killar och det är nog därifrån jag fått min tuffhet, säger Agnes.

Förra året var ett stort år för Agnes. Hon vann junior-EM och tog brons på ungdoms-OS i Nanjing, Kina.

Men bronset på ungdoms-OS var Agnes inte nöjd med.

-Jag var favorit och kände ganska stor press både från mig själv och utifrån. Som junior har jag ju tre EM-guld och två VM-guld och då får man finna sig i att vara favorit. Så här i efterhand kan jag känna att det kanske blev lite för mycket press, säger Agnes.

En upplevelse

Men ungdoms-OS blev ändå en stor upplevelse.

-Invigningen, OS-byn och allt runt omkring var en fantastiks upplevelse, säger Agnes.

Om drygt 500 dagar invigs OS i Rio de Janeiro. En tävling som Agnes inte har i sina planer.

-OS 2020 i Tokyo är mitt stora mål. Skulle jag kvalificera mig för Rio skulle det vara en nyttig erfarenhet för mig. Jag vet att vägen dit är tuff. Men det är klart är man väl där så vill man ju alltid vinna, säger Agnes.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper