Publicerad 3 mars 2015

Snart premiär för European Games

Imorgon är det 100 dagar till invigningen av den första upplagan av European Games – ett nytt multiidrottsevenemang med ambitionen att samla Europas bästa idrottare. Spelen arrangeras i Baku med 20 idrotter på programmet.

European Games instiftades av Europeiska Olympiska Kommittén (EOC) i december 2012. Som arrangörsland för den första upplagan 2015 utsågs Baku, Azerbajdzjan. Tanken är att spelen ska bli Europas motsvarighet till de övriga kontinenternas regionala spel som Asian Games och Pan-American Games. Avsikten är att EG ska genomföras vart fjärde år.

På tävlingsprogrammet finns en blandning av olympiska och icke-olympiska events. I brottning och judo kommer Europamästerskapen att avgöras inom ramen för EG. För simsporterna kommer JEM att genomföras. Karate och sambo, 3-mannabasket och beach-fotboll är icke-olympiska idrotter på programmet. Blind Judo är en paralympisk gren som också är med.

Flera av idrotterna kommer ha EG som en del av sitt kval mot OS i Rio 2016. I bordtennis, skyttesport och triathlon står kvotplatser på spel.I bågskytte, boxning, beach-volley, cykel, brottning och taekwondo ger tävlingarna poäng i den OS-ranking som kommer att ligga till grund för kvotplatserna.

Fakta om European Games i Baku 2015:

  • 12-28 juni 2015 - 17 tävlingsdagar
  • 20 idrotter (16 olympiska och 4 icke-olympiska)
  • Olympisk kvalificering mot Rio 2016 i 11 idrotter
  • 6.000 aktiva
  • 253 medaljevents
  • 18 tävlingsarenor (12 permanenta)
  • 4 arena-kluster
  • Omkring 1 miljon biljetter till försäljning

Johan Eurén brottar till sig ett brons under OS i London 2012. Foto: Jack Mikrut, SOK

Valet av Baku i Azerbaijan som värdstad

Azerbajdzjan var ensam sökande, men är också ett land som är kritiserat för korruption och brott mot de mänskliga rättigheterna, särskilt när det gäller yttrande- och pressfrihet. Enligt rapporter från Human Rights Watch (HRW) och Civil Right Defenders (CRD) sker frihetsberövanden av journalister utan rättslig grund eller prövning.

Det strider mot den olympiska rörelsens grundvärderingar som vilar på idén om respekt för andra oavsett kön, etnicitet, religion, politisk uppfattning eller sexuell orientering. Det hindrar inte att Spelen kan genomföras där, men idrotten måste säkerställa att de kan genomföras i enlighet med de egna reglerna och värderingarna. EOC:s ledning har fått sådana försäkringar. Särskild vikt har lagts vid att pressen ska kunna arbeta fritt i samband med spelen.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har följt rapporteringen från olika människorättsorganisationer och eftersträvar en fortsatt dialog. SOK har också inhämtat underlag från UD och haft kontakter med den svenska konsuln för Azerbajdzjan om situationen i landet.

SOK kommer - som inför ett OS - att informera truppen om situationen i värdlandet. Alla har rätt att uttrycka sin uppfattning, eller avstå från att yttra sig, i till exempel intervjusituationer. Men arenan, som symbol för respekten för allas lika värde, ska precis som i OS hållas fri från åsiktsyttringar eller manifestationer.

Läs mer
Officiell hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper