Träningspass för kampsportarna på Playitas. Foto: SOK

Publicerad 21 januari 2015

Ju fler på toppen desto bättre

Att vara fler aktiva på en hög nivå i ett landslag gör idrotten starkare. Det är ett faktum som gäller inte minst för kampidrotterna där man är i behov av konkurrenskraftig sparring. Just nu befinner sig fyra svenska kampsportslandslag på ett gemensamt träningsläger på Playitas.

Ensam är inte alltid stark. Tvärtom visar det sig i olika sammanhang ofta vara en fördel att vara tillsammans. En sanning som även gäller för elitidrottare.

Träningsanläggningen Playitas, Kanarieöarna:
Morgonen är ännu tidig och solen har inte klättrat över horisonten. Ett gäng svenska kampsportare från judo, brottning, boxning samt ett par tyngdlyftare dyker en efter en in i det tält som iordningställts exklusivt för svenska olympier. Det är judo som ansvarar för dagens morgonpass.

Joakim Dvärby från judolandslaget håller i passet som inleds med lite lätt löpning på brottarmattorna följt av fram- och baklängeskullerbyttor och därefter olika varianter på kull.

Optimal kvalitet

SOK:s träningsrådgivare Rickard Nilsson förklarar vikten av att samla ihop en större grupp med aktiva.
- Syftet med det här passet är att alla ska komma igång så att kvaliteten på deras första förmiddagspass blir optimal. De här idrotterna har också lite olika kulturer vilket gör att alla får prova på något nytt. Det blir lite roliga övningar som de kan ta med sig hem sedan.

"Kritisk massa"

Inom vetenskapen talas det ofta om vikten av en så kallad ”kritisk massa”. Det vill säga behovet av att samla tillräckligt många kompetenta forskare i en och samma miljö. För det är ju så att när duktiga människor träffas och börjar utbyta tankar och erfarenheter så brukar det hända saker. Plötsligt kan utvecklingssprång tas som kanske aldrig blivit verklighet om samma briljanta människor hade jobbat på var och en för sig själva istället. Och detta med behovet av en kritisk massa gäller förstås fler yrkeskategorier än forskare.

Fördel för resurspersonerna

När SOK samlar kampsportare, kastare och tyngdlyftare på träningsanläggningen Playitas på Kanarieöarna så är en av de bärande tankarna just att skapa en kritisk massa.

- För närvarande har vi ett antal kampsportare här nere och för dem är förstås tillgången på sparringpartners alltid en viktig faktor. Att ha så många aktiva samlade är också en stor fördel för våra resurspersoner som då inte behöver resa runt för att exempelvis genomföra tester och medicinsk screening på de aktiva som hemma i Sverige finns utspridda i landet, säger SOK:s sportchef Glenn Östh.

Tyngdlyftarna Carita Hansson och Angelica Roos. Foto: SOK

Tvåsamhet slår ensamhet

Några timmar senare tränar de båda tyngdlyftarna Carita Hansson och Angelica Roos - båda med i SOK:s utmanarprogram – borta vid lyftarsektionen. Förbundskapten Jim Gyllenhammar följer uppmärksamt sina adepters tekniska utföranden och ger feedback direkt efter varje lyft. Tjejerna peppar varandra och att tvåsamhet slår ensamhet råder det inget tvivel om enligt Jim.

- Carita bor i Eskilstuna och Angelica i Göteborg. Normalt tränar de var för sig på hemmaplan. Problemet är att de befinner sig på en helt annan nivå än resten av lyftartjejerna i klubbarna. Därför är det så viktigt för dem att få träna tillsammans ibland.

Smittar av sig

En annan som tror att fler ger mer är judolandslagets förbundskapten Robert Eriksson. Han bestämde sig ganska tidigt för att försöka få en lite bredare topp av elitaktiva.

- Så är det men man måste samtidigt förstå att det är en process som tar tid. Men när några i gruppen börjar lyckas och de andra noterar det så smittar det av sig på ett positivt sätt. Vi är nu sju i Topp-och talangprogrammet plus några till som håller en hög nivå. Fördelen med det är att om en individ har en dålig dag så kanske någon annan kan gå in och prestera. Då minskar trycket på den enskilde individen, säger Robert Eriksson.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper