Ingemar Stenmark efter slalomguldet i Lake Placid 1980 tillsammans med Jacques Luthy, Schweiz (brons) och Phillip Mahre, USA (silver). Foto: IOK:s arkiv

Publicerad 1 januari 2015

Spelen som gjorde Stenmark legendarisk

Ingemar Stenmark hade haft det svårt att få till det under de olympiska spelen, men i Lake Placid 1980 vände det med råge. Idag räknas han som en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna. 

Ingemar hade inte haft de stora framgångar som alla hoppats på i sin olympiska debut i Innsbruck 1976. Var det dags nu? Skulle han bli OS-kung också och inte bara kung i världscup- och VM-sammanhang? Först gällde det storslalom och måndagen den 18 februari var dagen då det första åket ska avgöras. Först dagen därpå körs det andra åket.

Ingemar hade varit i Vermont och laddat upp på konstsnö och kom till OS-tävlingarna med 14 raka segrar i storslalom. Nu gällde det att ta den 15:e och kanske viktigaste. Dagarna före storslalomtävlingen var Ingemar med på sin skidfirmas presskonferens som blev en kaotisk tillställning. Alla ville ha sitt med Ingemar som till sist fann det för gott att tillsammans med sin tränare Herman Nogler fly tillställningen genom en bakdörr. Själv utstrålande Ingemar självförtroende och trodde själv att det skulle gå vägen den här gången.

Ingemar Stenmark under storslalomtävlingen i Lake Placid 1980. Foto: IOK:s arkiv

Ingemar Stenmark under storslalomtävlingen i Lake Placid 1980. Foto: IOK:s arkiv

Dramatik under första åket

Ingemar hade dragit startnummer nio i sin första start i Whiteface Mountain och den stora svenskkolonin koncentrerade sig enbart på just detta startnummer. Innan Ingemar kommer i banan hinner två schweizare köra ur och Österrikes Hans Enn hade den bästa tiden. Allt går enligt planerna för Ingemar under den första delen. Han hade den bästa mellantiden men efter den börjar det bli lite problem när Ingemar kommer lite sent in i några portar. Men så händer det som får en hel nation framför TV-skärmarna i Sverige att sluta andas för några korta ögonblick.

Ingemar faller tre portar från mål men på något mirakulöst sätt får han kontroll på skidorna och klarar sig från att åka ur. Men det har kostat tid. Försprånget till Enn vid mellantiden har förvandlats till underläge med 18 hundradelar och det återstår några kanoner fortfarande. En är Andreas Wenzel som också var den som senast lyckades besegra Ingemar i storslalom. Vid mellantiden är han långsammare än Stenmark men Ingemars fall kostade ju tid och i mål har Wenzel ett försprång till Ingemar på 32 hundradelar.

Ingemar Stenmark hyllas efter segern i storslalom av Andreas Wenzel, Liechtenstein (silver) and Hans Enn, Österrike (brons). Foto: IOK:s arkiv

Ingemar Stenmark hyllas efter segern i storslalom av Andreas Wenzel, Liechtenstein (silver) and Hans Enn, Österrike (brons). Foto: IOK:s arkiv

Nu är frågan ska Ingemar kunna prestera ett av sina patenterade åk kommande dag? Och visst var det ett annat bett i Ingemars åkning på tisdagen och tiden 1.20,25 var den hittills bästa men fortfarande återstod både Enn och Wenzel. Enn var först ut av de båda och redan i det första hanget kunde man tydligt se att han var chanslös mot Ingemar. I mål skiljde det två sekunder till fördel för Ingemar.

Wenzel då? Han hade 32 hundradelar att gå på. Skulle det räcka? Vid mellantiden var hans försprång redan uppätet och med det åk som Ingemar tidigare presterat skulle Wenzel inte ha en möjlighet att komma igen. Och mycket riktigt - Wenzel kom i mål slagen av Ingemar med 75 hundradelar och Ingemar Stenmark hade äntligen fått sitt OS-guld. Ett guld som alla konkurrenterna också unnade svensken. Och Ingemar själv var naturligtvis lättad och visade en glädje över segern som var ovalig för honom. Men ytterligare en guldmedalj stod på spel och det i slalom där Ingemar efter sin uppvisning nu naturligtvis var storfavorit till.

Storfavorit inför slalomtävlingen

Fredag 22 februari var det slalomdags och Sverige stod still igen. Det första åket var stakat av Torgny Svensson och som riktkarl fick hemmasonen Phil Mahre agera med startnummer ett. Mahre åker ned på 53,31 men inte helt utan problem.

När Ingemar startade har många av hans värsta konkurrenter försökt att straffa Mahres tid utan att lyckas. Hur bra var Mahres tid? Nu skulle svaret komma. Ingemar hade problem med de många och trånga portarna och i målfållan har bansättaren Svensson redan fått kritik från åkarna som tagit sig ned. Underlaget var nu inte heller det bästa. Det hade blivit slagit och svårbemästrat. I mål får Ingemar tiden 53,89 och får finna sig i att vara slagen av Mahre, Enn och Lüthy. Så där stod Ingemar igen inför en minst av allt svår uppgift inför det andra åket. Kanske var det en fördel med tanke på underlaget att starta som nummer två?

Ingemar Stenmark under slalomtävlingen i Lake Placid 1980. Foto: TT

Ingemar Stenmark under slalomtävlingen i Lake Placid 1980. Foto: TT

Ingemar som i vanliga fall är en försiktig general i pisterna kastade nu allt sådant överbord och chansade för fullt. Speciellt i slutdelen av backen där han åkte så fräckt, så fräckt. Enn och Lüthy får se sig slagna av Ingemar med nästan en sekund men Phil Mahre återstår ju fortfarande. 50,94 behövd Phil Mahre göra för att slå Ingemar som hade åkt på 50,37. Storpubliken vrålade fram Mahre på hans väg ned i backen men han fick aldrig till något perfekt åk. Han visste att han nu hade sin stora chans att slå Ingemar men trycket blev för stort och den lite stela aktionen i pisten gav en tid som inte var bättre än 51,45.

Ingemar hade gjort det igen och tävlingen var avgjord efter fem åk. De som kom efter fick inte ens chansen att spela statisternas roll. Två OS-guld till Ingemar Stenmark som nu skrev in sig i den svenska OS-historien som en av de verkligt stora!

Lyssna på Radiosportens sändning

Partners

Huvudsponsorer, logotyper