Nils "Mora-Nisse" Karlsson på 18 km loppet i St Moritz 1948. Foto: IOK:s arkiv

Publicerad 1 januari 2015

Mora-Nisse utklassade skidvärlden

Med 18 Svenska Mästerskap, fyra segrar i Vasaloppet och segrar i Holmenkollen fanns det ingen i den övriga skidvärlden som missunnade "Mora-Nisse" en stor framgång sedan han så totalt dominerat världstoppen i en följd av år. Och den kom på den olympiska femmilen i St Moritz 1948.

Med en segermarginal på fem minuter vann "Mora-Nisse" före Harald Eriksson. Även om "Mora-Nisses" segermarginal verkar betryggande fick han slita hårt för segern. Han hade som så många andra i den svenska truppen haft svårt att acklimatisera sig till den höga höjden (2000 meter) och femteplatsen på 18 kilometer var en klar besvikelse för honom.

Sverige dominerade skidåkningen totalt och i stafetten vann man i utklassningsstil. Med drygt nio minuter slog kvartetten Nils Östensson, Nils Täpp, Gunnar Eriksson och Martin Lundström Finland. Samtliga svenskar vann sina sträckor!

Nils Östensson (t.v.) vinner första stafettsträckan med hela 1,55 min och skickar iväg Nils Täpp på den andra sträckan. Foto: TT

Nils Östensson (t.v.) vinner första stafettsträckan med hela 1,55 min och skickar iväg Nils Täpp på den andra sträckan. Foto: TT

På 18 kilometer blev det svensk trippelseger genom Martin Lundström, Nils Östensson och Gunnar Eriksson. Här kom "Mora-Nisse" på femte plats.

Den kombinerade tävlingen slutade med norsk nationalsorg. Norge hade dominerat grenen men fick in sin bäste man först som sexa medan Finland lade beslag på både guld och silver. Bronset togs av Sven Israelsson som själv hade hoppats på en medalj av lite ädlare valör.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper